Femeia gârbovă este un dascăl al credinței puternice

Creștinii ortodocși se află, astăzi, 9 decembrie 2012, în Duminica a XXVII-a după Rusalii. În toate bisericile s-a citit, în cadrul Sfintei Liturghii, Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 13, versetele de la 10 la 17, în care este prezentată Tămăduirea femeii gârbove.

În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a arătat că minunea tămăduirii femeii gârbove ne învață, în primul rând, cât de importantă este credința ca premisă pentru obținerea vindecării: „Puterea vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos se arată pe baza unei credințe vii, nemărturisită direct de către femeia gârbovă, dar constată de Mântuitorul Iisus Hristos și desigur de cei care știau că această femeie vine cu regularitate la sinagogă. Deci, Mântuitorul Iisus Hristos are inițiativa vindecării, El cunoaște suferința fiecăruia și în același timp El stabilește locul, timpul și modul în care alină suferința și vindecă boala omului. În cazul de față inițiativa vindecării femeii arată deodată libertatea lui Dumnezeu, dar și compătimirea pentru cel care suferă, pentru cel bolnav”.

Prin faptul că Mântuitorul îl mustră pe mai marele sinagogii, care susținea că vindecările nu trebuie să aibă loc în ziua de odihnă, El ne arată că binele trebuie făcut în orice vreme, inclusiv în zi de sărbătoare, a mai spus Preafericirea Sa, arătând că: „Trebuie să facem bine semenilor noștri și în zi de lucru și în zi de sărbătoare pentru că tot timpul trebuie arătată iubirea milostivă față de semeni care ne face pe noi asemenea cu Dumnezeu Cel Milostiv. Întrucât omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu Cel Milostiv trebuie să fie și el milostiv”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că această lucrare a Mântuitorului Iisus Hristos de îndreptare a trupului bolnav se face și pentru că sufletul femeii gârbove era drept și de aceea: „Mântuitorul pune în acord un suflet drept cu un trup îndreptat care înainte era gârbov și prin aceasta Evanghelia ne cheamă ca atunci când avem un trup drept, dar sufletul este gârbov din cauza multor păcate care apasă asupra lui, trebuie căutată și vindecarea și îndreptarea sufletului”.

Pericopa Evanghelică de astăzi cheamă credincioșii, în această perioadă a Postului Crăciunului, la îndreptarea sufletului prin Taina Sfintei Spovedanii, prin mărturisirea păcatelor și prin primirea iertării păcatelor de la preotul duhovnic. De asemenea, ne cheamă să facem binele, să săvârșim acte de milostenie, să ajutăm pe cei care sunt bolnavi, neajutorați, infirmi sau slăbănogiți. Deci, Evanghelia vindecării femeii gârbove este o Evanghelie a milosteniei, a facerii de bine. Femeia gârbovă este un dascăl al credinței puternice, al rugăciunii smerite și al răbdării îndelungate, a mai spus Preafericirea Sa.

Mântuitorul Iisus Hristos cunoscând aceste virtuți ale femeii gârbove și vindecând-o îi mai descoperă încă o virtute și anume recunoștința, a arătat Patriarhul României. De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat importanța recunoștinței pentru creșterea duhovnicească a creștinului: „Evanghelia spune: Și îndată ea preamărea pe Dumnezeu. Deci, învățăm de la ea și nevoia de a fi recunoscători ca atunci când primi o binefacere de la Dumnezeu să nu ne bucurăm uitând de binefăcător, ci mulțumind lui Dumnezeu binefăcătorul și dăruitorul vieții și al mântuirii. Să preamărim pe Dumnezeu ca recunoștință adusă Lui și prin această recunoștință care înseamnă recunoașterea binelui primit noi creștem duhovnicește, ne edificăm spiritual prin faptul că darurile primite de la Dumnezeu, peste care vine recunoștința, sunt daruri deschise pentru alte daruri care se adaugă daca noi mulțumim lui Dumnezeu. De aceea, în poporul român există expresia: Nemulțumitului sau nemulțumitorului i se ia darul, în sensul că dacă nu mai mulțumește nu mai crește duhovnicește și nu se mai deschide spre primirea altor daruri de la Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…