Femeia cananeancă preînchipuie Taina Bisericii care se roagă pentru alții și nu doar pentru sine

În toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română s-a citit astăzi, 29 ianuarie 2012, în Duminica a XVII-a după Rusalii, pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, capitolul al XV-lea, versetele de la 21 la 28, care ne prezintă vindecarea fiicei femeii cananeence.

În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat importanța rugăciunii săvârșite pentru aproapele nostru.

„Femeia cananeancă prefigurează sau preînchipuie Taina Bisericii care se roagă pentru alții și nu doar pentru sine, căci femeia aceasta cananeancă se ruga de fapt pentru fiica ei. Aici mai vedem, de asemenea, că insistența sau intervenția, mijlocirea pe care o fac ucenicii Mântuitorului pentru ca El să ajute acestei femei cananeence prefigurează rugăciunile slujitorilor Bisericii pentru vindecarea oamenilor, pentru ajutorul pe care ei îl cer de la Dumnezeu și pentru ca acest ajutor să se concretizeze în împlinirea cererilor lor. Vedem deci aici cât de mult valorează rugăciunea și pentru alții, nu doar pentru noi înșine. Femeia cananeancă este și un model de mamă credincioasă. Ea nu spune ‘miluiește pe fiica mea’, ci ‘miluiește-mă’, pentru că mama se identifică în mod deplin cu suferința fiicei sale. Ea devine compătimitoare sau împreună pătimitoare. Ea se identifică atât de mult cu suferința fiicei încât suferința fiicei devine suferința proprie, iar ea devine glasul suferinței fiicei sale. Aici vedem cât de mare este binecuvântarea de a avea părinți, frați și surori, soț sau soție credincioși, dar și prieteni credincioși care se roagă pentru noi atunci când noi nu mai putem să ne rugăm deloc sau ne rugăm insuficient. Aici se arată că avem nevoie de rugăciunile altora […] Nu întotdeauna când Dumnezeu nu răspunde cererii noastre înseamnă că este indiferent sau nepăsător, ci dorește ca noi să sporim în credință, în rugăciune, în stăruința de a cere ajutorul Lui. Femeia aceasta devine pentru noi un mare dascăl”, a explicat Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Duminica viitoare va începe perioada Triodului.

Comentarii Facebook


Știri recente