Faza județeană a Olimpiadei de Religie, în Moldova

Elevii din clasele VII-XII au participat, în urmă cu două zile, la Olimpiada de Religie, faza județeană. La Botoșani se va organiza un concurs de religie pentru elevii din clasele a V-a și a VI-a. În cadrul celei de-a XIV-a ediții a Olimpiadei de Religie, faza județeană, de la Bacău au concurat elevi din clasele V-XII, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În județul Iași a fost organizată sâmbătă, 10 martie 2012, Olimpiada Județeană de Religie. Au participat 450 de elevi de religie ortodoxă, 80 de școlari de religie romano-catolică și 20 de la Alianța Evanghelică. S-au organizat trei centre de examen: la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași și Școala Normală ‘Vasile Lupu’ din Iași (elevii ortodocși), la Liceul ‘Bogdan Vodă’ – Hălăucești (elevii romano-catolici) și la Colegiul ‘Richard Wurmbrand’ din Iași (elevii Alianței Evanghelice). ‘Ne-am bucurat de o prezență mare a copiilor, acest lucru arătând interesul lor față de disciplina religie. Religia are un loc bine precizat între celelalte discipline școlare. Este primul an când subiectele au fost concepute într-o comisie județeană de organizare și evaluare a olimpiadei. Sperăm să fie un început bun pe linia aceasta. Ne gândim la a perfecționa pe colegii noștri profesori în redactarea unor subiecte bune. Știm care este nivelul elevilor și de aceea încercăm să facem subiectele astfel încât să poată fi rezolvate, dar să aibă un grad de dificultate sporit pentru a se face o selecție bună a acestora pentru faza națională’, a explicat pr. prof. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Rugăciune la începutul și finalul examenului

Faza județeană a Olimpiadei de Religie din județul Botoșani a avut loc sâmbătă la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Gheorghe’ din Botoșani. După cum ne-a relatat pr. Georgel Chichioacă, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, s-au înscris 215 elevi care aparțin Bisericii Ortodoxe Române și 33 de elevi de la Alianța Evanghelică. Dacă la această olimpiadă au participat doar elevi din clasele VII-XII, sâmbăta viitoare, și elevii din clasele a V-a și a VI-a vor susține un concurs de religie.

Și în județul Neamț, la Școala ‘Nicu Albu’ din Piatra Neamț și la Seminarul Franciscan din Roman a avut loc sâmbătă Olimpiada de Religie, faza județeană. După cum ne-a relatat prof. Mihai Giosan, inspector școlar de religie al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, în prima locație menționată au dat examen 230 de elevi ortodocși, iar la Roman au concurat 79 de școlari romano-catolici. ‘Copiii au fost entuziaști, fiind prezenți 230 de participanți ortodocși. Au fost copleșiți de moment și au trăit cu speranța că toate cunoștințele pe care le-au dobândit vor da roade în concursul pe care l-au susținut. Examenul a început și s-a terminat cu rostirea unei rugăciuni’, a amintit prof. Mihai Giosan.

Daruri de la IPS Pimen pentru elevii din județul Suceava

La Olimpiada de Religie, faza județeană, organizată la Colegiul Național ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava, s-au prezentat 173 de elevi. Fiecare lucrare a fost corectată de trei profesori. ‘Fiecare elev a primit diplomă de participare, cărți și iconițe din partea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. De asemenea, profesorii îndrumători ai elevilor au primit diplome de participare. Copiii merituoși vor primi premiile I, II, III și mențiune’, a declarat pr. prof. Gheorghe Hoștiuc, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

La Bacău s-a derulat sâmbătă a XIV-a ediție a Olimpiadei de Religie, faza județeană, pentru elevii claselor V-XII. Elevii ortodocși s-au prezentat la Școala ‘Constantin Platon’ din Bacău, iar cei romano-catolici au dat examenul scris la Școala ‘Mihail Sadoveanu’ din Bacău. ‘Participarea numeroasă a peste 450 de elevi dovedește interesul deosebit al acestora pentru a aprofunda competențele dobândite la ora de religie, dar și pentru studiul individual. Subiectele au fost elaborate de comisia de specialitate și au vizat cunoștințe de morală și spiritualitate, dar și atitudini comportamentale în societate și în familii’, a spus prof. Irina Leonte, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.

La Școala ‘Ștefan cel Mare’ din Vaslui a fost organizată, în urmă cu două zile, faza județeană a Olimpiadei de Religie. S-au prezentat 70 de elevi de la clasele VII-XII din toate zonele județului Vaslui. Olimpiada s-a derulat în condiții normale, subiectele având un grad de dificultate acceptabil’, a declarat prof. Monica Mocanu, inspector pentru disciplina religie al ISJ Vaslui.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…