Fatada cladirii istorice a bisericii ortodoxe sarbe din Timisoara a fost renovata total, costul lucrarilor fiind estimate la 74.000 de euro, informeaza Rompres. Investitia s-a realizat in cadrul parteneriatului ‘Impreuna redam frumusetea Timisoarei’, care are ca scop punerea in valoare a cladirilor istorice din oras. Lucrarile de renovare au demarat in luna februarie si au constat in amenajarea interiorului si fatadei Palatului Episcopal, precum si in reamenajarea interioara a cladirii bisericii sarbe. Dupa ce fosta biserica a comunitatii ortodoxe din Timisoara a fost distrusa in urma unui incendiu din anul 1728, a fost ridicata una noua, intre anii 1745 – 1748. Intr-o prima faza, ea a fost construita fara cele doua turnuri de azi, care au fost adaugate in 1791, in urma unei restaurari. Din 1964, biserica a fost declarata monument istoric. Palatul Episcopal, care include si biserica, a fost construit in stil baroc, intre 1745 – 1748, si detine colectia de obiecte de cult, care cuprinde icoane pe lemn si panza, portrete de episcopi ortodocsi sarbi, carti vechi si argintarie, prezentate cronologic in sase sali de expozitie.
Săvârşin: A fost inaugurată grădiniţa „Regina-Mamă Elena”
Grădiniţa „Regina-Mamă Elena”, construită cu fonduri europene, a fost inaugurată vineri în localitatea Săvârşin, în prezenţa Custodelui Coroanei, Margareta, şi a autorităţilor locale, anunţă Agerpres. Slujba de binecuvântare a imobilului a fost oficiată de preotul…
„Bine nu se face până nu se strică răul” | O inițiativă legislativă propune ca 2021 să fie Anul Tudor Vladimirescu
Un proiect de lege propune instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” și declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai națiunii. În 2021 se împlinesc două secole de la revoluția celui…
Parastas pentru Episcopul Grigorie Leu, la Huşi. De ce a fost numit „miracolul conștiinței”
„L-am numit «miracolul conștiinței» pentru că, în vremuri de ostilitate față de credință, acest episcop martir a avut un curaj și o verticalitate aparte, opunându-se unui regim totalitar care și-a propus să Îl smulgă pe Dumnezeu…
Din moștenirea lui Gojdu ne-a mai rămas doar o capelă, dar moștenirea de conștiință nu ne-o poate lua nimeni
Reporterii Pro TV au realizat un material despre mănăstirea ortodoxă românească „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta. Ei s-au documentat despre istoricul ei, constatând că făcea parte dintr-o imensă avere lăsată României de filantropul Emanoil Gojdu.…
Să nu uităm că era rău cu porcii departe de Tatăl, îndeamnă Episcopul vicar Damaschin | Cum trebuie să fie pocăinţa?
În predica de duminică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei a explicat că pocăinţa trebuie să fie continuă şi însoţită de bucurie şi recunoştinţă. „Să nu uităm niciodată unde am fost, să nu uităm că era…