‘Fara un ecumenism in randul poporului, ecumenismul este mort’

Teologul elvetian Stefan Tobler, profesor la Departamentul de Teologie Evanghelica de la Sibiu si membru in Miscarea Focolarelor, intervievat de Radio Vatican, a declarat, referitor la cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu, ca ‘cel mai important este ca de la Sibiu sa se raspandeasca o noua atmosfera ecumenica, este nevoie de un moment puternic de speranta, un suflu al Duhului Sfant. Drumul ecumenic, dupa succese si evolutii, trece acum printr-o faza in care confesiunile crestine se retrag pe propriile pozitii. Faptul ca Bisericile istorice din Europa se aduna intr-un cadru oficial, solemn si public, are o mare importanta tocmai pentru ca nu traversam momente fericite din punct de vedere ecumenic’.

– Care sunt progresele ecumenice mai importante realizate dupa adunarea de la Graz, acum zece ani?

Fara indoiala este documentul Charta Oecumenica. Declaratia finala de la Graz afirma ca este mai greu sa se ajunga la un progres in privinta chestiunilor teologice, drept care este necesar sa se foloseasca tot ceea ce exista deja la nivelul colaborarii, toate posibilitatile pe care le avem deja pentru a vorbi cu o singura voce. Din acest punct de vedere, Charta Oecumenica a formulat in mod excelent tot ceea ce se poate si trebuie sa facem impreuna pentru a ramane fideli chemarii lui Dumnezeu.

– Dat fiind ca traiti si predati teologia in Romania, tara majoritar ortodoxa, cu ce asteptari se indreapta Ortodoxia spre Adunarea Ecumenica?

In Romania, Biserica Ortodoxa este foarte deschisa. Pentru aceasta tendinta, faptul insusi ca Adunarea Ecumenica se desfasoara aici, este semnul ca nu se poate intoarce. Speram sa nu se intample ceva care sa alimenteze dubiile celor reticenti, ci dimpotriva, sa se verifice ceea ce conduce aceasta Adunare, pentru ca Lumina lui Hristos sa lumineze tuturor. Si daca acesta va fi mesajul Adunarii, atunci si ortodocsii deschisi spre ecumenism se vor bucura de un sprijin mai mare si mai puternic.

– Adunarea ecumenica de la Sibiu este destinata in special delegatilor, dar ecumenismul de la baza, al poporului credincios, mai are un rol in viitor?

Acesta ramane fundamental! Fara un ecumenism in randul poporului, ecumenismul este mort. Pacat ca acest lucru nu se va sublinia indeajuns aici la Sibiu, pentru ca este o intalnire rezervata delegatilor. De aceea, va fi cu atat mai important sa fie puse in fapta acele initiative care dupa Sibiu vor da continuitate ecumenismului. Noi facem deja acest lucru si vom continua sa-l facem, aici, in Romania, unde exista un teren fertil pentru ecumenismul de la baza, din randul poporului, dar care trebuie dezvoltat cu mai mare convingere, pentru ca nu merge inainte de unul singur.

Comentarii Facebook


Știri recente