Familia este o prioritate permanentă în lucrarea Bisericii

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

În legătură cu opinia domnului sociolog Alfred Bulai, publicată în cotidianul Evenimentul Zilei din 7 martie 2013, care consideră că „Biserica a lăsat familia în plan secund”, precizăm:

Familia este permanent în centrul lucrării pastorale, educaționale și sociale a Bisericii. În fiecare comunitate parohială, preotul acordă o atenție specială familiei creștine, atât în timpul activității liturgice (predici, cateheze, meditații duhovnicești etc.), cât și în timpul vizitelor pastorale în parohie când are posibilitatea să identifice și să ajute la rezolvarea problemelor care confruntă credincioșii pe care îi păstorește.

Începând cu anul 1990, în toate eparhiile din țară și din străinătate se derulează mai multe programe social-filantropice și educaționale în sprijinul familiilor. De exemplu, de mai mulți ani se desfășoară cu rezultate bune două programe educațional-catehetice majore, Hristos împărtășit copiilor și Alege școala (cu scopul prevenirii și combaterii abandonului școlar) de care beneficiază zeci de mii de copii și adolescenți. De asemenea, în majoritatea parohiilor ortodoxe există și alte programe educaționale tip Școala de duminică sau Școală după școală cu scopul sprijinirii educației copiilor și adolescenților. În același timp, anual Patriarhia Română organizează o serie de tabere și concursuri naționale pentru copii și adolescenți (muzică, desen, pictură, creație literară etc.), la care participă mii de copii și adolescenți talentați.

În plan social-filantropic, în parohiile ortodoxe sunt organizate programe și activități filantropice pentru sprijinirea familiilor sărace. Numai în luna decembrie 2012, aproape 70 000 de familii din întreaga țară au beneficiat de ajutor financiar și material în urma unei colecte organizate în toate parohiile ortodoxe din țară.

Referitor la opera socială desfășurată de Biserică Ortodoxă Română în ansamblul ei, menționăm că între cele 679 de instituții sociale bisericești există 61 centre de zi pentru copii, 34 centre educaționale, 37 centre de tip familial pentru victimele violenței familiale și ale traficului de persoane, 34 grădinițe sociale și afterschool etc. și au fost organizate 12 campusuri de tabără pentru câteva mii de copii.

În scrisorile pastorale ale ierarhilor Sfântul Sinod adresate preoților și credincioșilor este adesea subliniată importanța familiei care este instituția sfântă cea mai afectată social, economic și moral în ultimii ani. În acest sens, menționăm că anul 2011 a fost proclamat de Sfântul Sinod ca Anul omagial al Tainei Botezului și Sfintei Cununii în Patriarhia Română tocmai pentru a intensifica grija Bisericii față de familia creștină azi, în mod special la nivelul comunităților parohiale.

În concluzie îi recomandăm domnului Alfred Bulai ca înainte de a face afirmații publice, să se informeze mai bine despre viața și activitatea Bisericii. Opinia exprimată în articolul din Evenimentul Zilei este în vădită contradicție cu realitatea.

Dacă presa laică și sociologii critici ar coopera concret cu Biserica pentru a ajuta familia românească de azi, aceștia vor putea depăși constatarea critică prin implicarea constructivă în programe favorabile familiei.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente