Facultatile de Teologie Ortodoxa sarbatoresc in mod special pe Sf. Trei Ierarhi

Biserica Ortodoxa ii cinsteste maine pe Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Astfel, in toate scolile teologice din tara sunt organizate manifestari deosebite in cinstea acestor sfinti ai Bisericii. Parintele prof. dr. Vasile Raduca, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Justinian Patriarhul’ din Bucuresti, ne-a vorbit despre manifestarile prilejuite de sarbatoarea celor trei mari dascali ai Bisericii: ‘La Bucuresti, in fiecare an comemoram pe Sf. Trei Ierarhi incepand cu Privegherea la paraclisul facultatii, care incepe in seara aceasta si se continua pana mai tarziu, apoi maine cu Sf. Liturghie la care, de obicei, vine fie PF Parinte Patriarh Teoctist, fie un delegat al PF Sale, iar dupa aceea, in Aula Palatului Patriarhal, urmeaza un concert sustinut de studentii nostri, care fi precedat de o conferinta care este inspirata din teologia Sf. Trei Ierarhi’.

Ocrotitorii invatamantului teologic, Sf. Trei Ierarhi, sunt praznuiti in mod deosebit si la Iasi, la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’. Manifestarile vor avea doua componente: una liturgica si alta teologico-stiintifica. Mai multe detalii despre componenta liturgica a praznuirii Sf. Trei Ierarhi am aflat de la pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Hramul de anul acesta are doua componente deosebite, si anume: o componenta liturgica si alta teologico-stiintifica. Prima dintre ele se concretizeaza in slujba Vecerniei, care va avea loc in aceasta seara, la ora 17.00, in capela ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’ din cadrul facultatii, urmata de Litie si cuvant de invatatura, iar maine vom oficia Sf. Liturghie, impreuna cu parintii de la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi. Ne-am exprimat dorinta ca IPS Mitropolit Daniel sa fie in mijlocul nostru cu ocazia hramului, incat prezenta IPS Sale ne onoreaza. De asemenea, slujba hramului va fi onorata de prezenta domnului rector Dumitru Oprea al Universitatii ‘Al. I. Cuza’ si de personalitati din administratia locala’. De asemenea, pr. prof. dr. Viorel Sava ne-a vorbit si despre manifestarile stiintifice ce vor avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Ca o a doua componenta a hramului, vom avea manifestari stiintifice dedicate in mod deosebit Sf. Ioan Gura de Aur. La aceste bucurii invitam si pe ascultatorii postului de radio Trinitas si pe cei care se bucura de aceasta sarbatoare, mai ales de ocrotirea si de ajutorul Sf. Trei Ierarhi’.

Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu ii sarbatoreste in aceste zile pe Sfintii Trei Ierarhi, ocrotitorii scolilor teologice. Ce manifestari sunt organizate la aceasta institutie in cinstea Sfintilor Trei Ierarhi ne-a spus pr. prof. dr. Dorin Zosim Oancea, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘In acest sens, organizam astazi, 29 ianuarie, o sesiune de comunicari dedicata Sf. Ioan Gura de Aur, iar maine vom participa la Liturghia arhiereasca oficiata de IPS Arhiepiscop si Mitropolit Laurentiu, dupa care va avea loc slujba de sfintire a aulei, precum si decanatul si secretariatul facultatii, in urma unor lucrari ample, dar si a unui laborator cu care a fost inzestrata facultatea in acest an universitar. Sunt niste actiuni de anvergura mai mare decat cele obisnuite, in centru gasindu-se cu siguranta comemorarea Sf. Trei Ierarhi prin Sf. Ioan Gura de Aur’.

Comentarii Facebook


Știri recente