Expoziții muzeale în turnurile de colț ale Mănăstirii Golia din Iași

Turnurile de colț ale Mănăstirii Golia sunt deschise începând de astăzi publicului vizitator, aici putând fi admirate obiecte religioase și de cult, icoane, dar și obiecte populare și meșteșugărești colecționate de la creatori populari din județele Moldovei, informează „Ziarul Lumina”.

Asociația ‘Centrul de Promovare Turistică’ Iași, în parteneriat cu Consiliul Județean Iași și cu susținerea financiară a Administrației Fondului Cultural Național, în calitate de autoritate finanțatoare, a lansat ieri proiectul ‘Expoziții muzeale în turnurile de colț ale Mănăstirii Golia din Iași’, în cadrul căruia publicul vizitator va putea descoperi istoria celor două turnuri de colț ale Mănăstirii Golia.

În turnul spiritualității (situat N-E) vizitatorii vor putea descoperi obiecte religioase și de cult, icoane și chilia călugărului, în timp ce turnul culturii populare (situat S-E) dezvăluie istoria portului popular moldovenesc, cu obiectele populare și meșteșugărești tradiționale. Obiectele expuse au fost achiziționate în special de la meșteri populari din județul Iași, dar și din alte județe ale Moldovei: artistul Ionela Mihuleac (Iași) – ceramică de tip Cucuteni, societatea cooperativă meșteșugărească SCM GR I Miorița Iași – port popular, Valentina Acasandrei (Iași) – icoane, Maricel Apalaghiei (Botoșani) – obiecte din lemn sau Iulian Mihalachi (Neamț) – țesături.

Turnurile de colț au fost amenajate în cadrul a două proiecte: ‘Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia Iași’ (2010) și ‘Expoziții muzeale în turnurile de colț ale Mănăstirii Golia din Iași’ (2011). La începutul acestui an, Asociația Centrul de Promovare Turistică Iași a propus spre vizitare și Turnul Goliei, și Casa diaconului Ion Creangă.

Obiectivele turistice din cadrul ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia din Iași sunt Biserica ‘Înălțarea Domnului’, Turnul Golia (turnul clopotniță), Casa diaconului Ion Creangă, Turnurile de colț (N-E și S-E).

Ansamblul monument istoric Mănăstirea Golia Iași poate fi vizitat de marți până vineri, între orele 11:00-17:00 și sâmbăta în intervalul orar 10:00-14:00.

Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar nerambursabil din partea Administrației Fondului Cultural Național, în calitate de autoritate finanțatoare, valoarea totală a proiectului ‘Expoziții tematice în turnurile Mănăstirii Golia din Iași’ fiind de 35.746 de lei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…