Expoziții de icoane în Săptămâna Luminată

Sâmbătă, 25 aprilie a.c., în Săptămâna Luminată, la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Titan au avut loc un concert pascal și vernisarea expoziției de icoane realizate de copiii de la instituțiile de învățământ din parohie. În Vinerea Luminată, și la Galeriile „Galateea” din București a avut loc vernisajul unei expoziții de icoane bizantine.

Epoziția de la „Galeriile Galateea” reunește lucrările unor artiști plastici, iconari, ale unor studenți ai Universității Naționale de Arte, precum și ale unor elevi. Coordonată de pictorul Cătălin Cezar Băluț, expoziția a fost deschisă în prezența câtorva invitați de către Mihai Tiță, redactor la Radio România Internațional care a subliniat că acest tip de expoziție este „o punere în lumină a unei activități aparte a domeniului creației artistice. Din astfel de expoziții putem înțelege mai bine ce înseamnă icoana în viața credinciosului, a omului, a societății. Astfel înțelegem foarte bine și ce înseamnă creatorul de icoane.”

De asemenea, Mihai Tiță a mai evidențiat faptul că pictura religioasă, bisericească, a dăinuit de-a lungul timpului într-o manieră foarte consistentă, constantă și rezistentă. „Pictorul de icoane este un creator. Vedem acest lucru foarte clar, didactic explicat în expoziția pe care o vernisăm în această seară. Pictorul de icoane, de-a lungul timpului și nu doar cel din zilele noastre, care se întâlnește cu domenii atât de moderne și de schimbătoare, și-a manifestat acea doză de creație personală, de originalitate”, a mai spus Mihai Tiță.

Cătălin Cezar Băluț a mulțumit tuturor celor care au expus, precum și tuturor celor prezenți. „Mi-am dorit să adun cât mai mulți dintre pictorii iconari și mai ales dintre cei tineri și dorim să reedităm acest tip de expoziție anual. Este foarte important ca iconarii să fie împreună în jurul icoanei”, ne-a declarat Cătălin Băluț, pictorul coordonatoor al acestei expoziții.

În expoziția deschisă până pe 4 mai au expus foarte mulți pictori, cei mai mulți iconari, care și-au exprimat astfel, prin pensulă și culoare, bucuria praznicului Învierii. „Cred că acest tip de expoziții sunt importante pentru că astfel reușim să scoatem la iveală cât mai mult pictura bizantină, autentică. Reușim aceasta nu atât prin originalitate exagerată, ci prin ascultare de picturile vechi, vechii iconari și de rânduielile bisericești”, ne-a declarat pictorul Daniel Neculae, participant în cadrul acestei expoziții.

Tot sâmbătă, în Săptămâna Luminată, la Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Cartierul Titan, din Protoieria III a Capitalei a mai avut loc și un concert pascal și vernisarea expoziției de icoane realizate de copiii de la instituțiile de învățământ din parohie. Vernisarea s-a desfășurat în prezența părintelui protoiereu Dinu Pompiliu, a părintelui paroh Mihai Stavără, profesori și elevi, precum și foarte mulți credincioși. „Acest tip de activitate este foarte importantă pentru viața bisericii. Înainte de praznicul Floriilor a mai avut loc un concert și la parohia Șerban Vodă, sub directa coordonare a domnului profesor Gavrilă, iar aceste acțiuni sunt niște constante în cadrul protoieriei noastre. Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” are o bună colaborare cu școlile din cuprinsul ei și de aceea reușește aceste acțiuni foarte benefice atât pentru copii, cât și pentru întreaga comunitate”, ne-a declarat părintele protopop Dinu Pompiliu.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente