Expoziții de icoane în Arhiepiscopia Râmnicului

Săptămâna Luminată este un prilej potrivit pentru organizarea de expoziții de icoane ortodoxe pe lemn sau pe sticlă. Astfel, la nivel de centru eparhial sau de parohie se organizează expoziții cu lucrări ale unor iconari profesioniști, dar și ale iubitorilor de icoane ortodoxe.

În Săptămâna Luminată, conform tradiției din fiecare an, Arhiepiscopia Râmnicului, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, organizează expoziția ‘Lumina icoanei’, informează „Ziarul Lumina”. Din cauza vremii nefavorabile, icoanele ortodoxe, executate pe lemn sau sticlă de copii, adolescenți și iconari cu experiență de pe plaiurile vâlcene, nu mai sunt expuse în aer liber, pe Aleea Arhiepiscopiei Râmnicului, ci în sala de conferințe din cadrul Complexului spiritual-cultural ‘Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul’ al Centrului eparhial. În cadrul vernisajului pot fi urmărite și demonstrații pentru cei care doresc să învețe să picteze icoane pe sticlă, oferite de artiști plastici vâlceni care în ultimii ani s-au înscris în programul ‘Vâlcea – Grădina Maicii Domnului’, manifestare în cadrul căreia sunt organizate tabere de creație și expoziții tematice cu prilejul marilor sărbători creștin-ortodoxe. Icoanele pe sticlă excelează prin creații remarcabile, cunoscându-se mai multe stiluri prin desenul naiv și tematica sintetizată punând accentul doar pe motivele esențiale ale mesajului biblic cu ‘octava cromatică’, obținută din coloranți vegetali și minerali. Manifestarea își propune promovarea tuturor artiștilor creștini vâlceni care au talentul de a picta, prin arta lor dorind să transmită mesajul de rugăciune și de meditație din preajma celei mai mari sărbători a creștinătății – Învierea Domnului. În preajma sărbătorilor Învierii Domnului, în Arhiepiscopia Râmnicului sunt organizate mai multe expoziții de icoane în orașele Râmnicu Vâlcea și Călimănești, artiștii plastici fiind atât din rândul mirenilor, dar și monahi și monahii de la mănăstirile Cozia, Turnu și Bistrița Olteană.

Expoziție și la Biserica bucureșteană ‘Sfinții Arhangheli’ – Huedin

Copilașii de la Grădinița ‘Șapte Ani’, din sectorul 4 al Capitalei, în colaborare cu Parohia ‘Sfinții Arhangheli’ – Huedin, Protoieria III Capitală, au organizat expoziția de icoane ‘Învierea prin ochi de copil’. De asemenea, cei mici au avut posibilitatea de a vedea care sunt etapele de lucru în executarea picturii în tehnica fresco, datorită pictorilor Alexandra Meiloiu și Cătălin Băluț.

‘Copiii au fost fascinați de modul de execuție a picturii în frescă, asistând la pictarea pe viu a chipului Mântuitorului Hristos plecând de la schiță, hașurarea acesteia, aplicarea unei nuanțe de culoare, punerea umbrelor și a luminii’, a precizat diaconul Adrian Oancea.

Vernisajul a fost deschis de pr. Ștefan Gherasim, responsabilul cu acțiunile culturale din cadrul parohiei, care a arătat că cei mici și lucrările lor sunt niște mesageri ai Învierii Domnului. Vernisajul a avut loc săptămâna trecută, iar lucrările expoziției ‘Învierea prin ochi de copil’ sunt expuse în pronaosul bisericii până duminică, 22 aprilie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…