Expoziție tematică la Palatul Patriarhiei

În continuarea lucrărilor Congresului național „Familia creștină, o binecuvântare pentru Biserică și societate” a fost vernisată, în holul „Europa Christiana”, din Palatul Patriarhiei, expoziția „Sfântul Botez și Sfânta Cununie în tradiția românească”. Expoziția tematică a fost organizată de Sectorul Patrimoniu Cultural Bisericesc al Patriarhiei Române în colaborare cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Muzeul Național al Satului și Muzeul Țăranului Român.

Pr. cons. Florin Șerbănescu de la Sectorul patrimoniu cultural al Patriarhiei Române a precizat pentru TRINITAS TV: „Am încercat să subliniem pe de o parte prezența acestei tradiții a Sfântului Botez și a Sfintei Cununii în spațiul românesc tradițional, dar nu numai într-o localitate, ci în întregul spațiu românesc. Pe de altă parte, sunt obiecte, pe axa timpului, începând din secolul al XVII-lea și până la începutul secolului ai XXI-lea. Este o expresie bogată a faptului că Botezul și Cununia au reprezentat în tradiția ortodoxă a poporului nostru o permanență și este o pledoarie pentru valorile tradiționale ale familiei creștine care din păcate astăzi sunt într-o bună măsură relativizate de provocările societății contemporane”.

Frescele, icoanele, miniaturile, broderiile, țesăturile, mozaicurile și vitraliile aduse de la cele două muzee din Capitală, dar și de la mai multe biserici și mănăstiri bucureștene, sugerează cele două momente din viața unei familii atât din punct de vedere liturgic, în biserică, dar și în comunitate.

La final, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, reprezentanților celor două mari muzee din Capitală le-a fost oferită diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei”.

Comentarii Facebook


Știri recente