Expozitie, simpozion si concert in memoria patriarhului Justinian Marina

Manifestarile prilejuite de implinirea a 30 de ani de la trecerea la cele vesnice a patriarhului Justinian Marina au continuat astazi la Palatul Patriarhiei din Capitala. Evenimentele au debutat, in prezenta PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu vernisajul expozitiei de fotografii si documente intitulata ‘Biserica Ortodoxa Romana in timpul patriarhului Justinian’. Mai multe detalii despre aceasta expozitie ne-a oferit parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘De la ora 10.30, in prezenta PF Parinte Patriarh Teoctist si a altor membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si a unui important numar de preoti, monahi, studenti si elevi seminaristi, ca si a unui reprezentant ai vietii publice romanesti, a fost vernisata expozitia de fotografie si documente intitulata ‘Biserica Ortodoxa Romana in timpul patriarhului Justinian Marina’, construita in doua planuri. Primul plan a cuprins fotografii in imensa lor majoritate inedite care ilustreaza dinamismul activitatii Bisericii Ortodoxe Romane in vremea patriarhului Justinian, pentru ca fotografiile expuse developeaza in special pentru tanara generatie dimensiunea vietii cultural-misionare si sociale a Bisericii in timpul patriarhului Justinian, iar cand vorbim de dimensiunea sociala ne gandim la conceptul de ‘apostolat social’ al patriarhului Justinian, viata monahala, activitatea de catehizare a tinerilor si copiilor, precum si alte aspecte care vizeaza relatiile ecumenice ale Bisericii, ca si suferinta Bisericii Ortodoxe Romane din perioada regimului comunist. Celalalt plan cuprinde documente care subliniaza contextul extrem de ostil in care isi desfasura activitatea Biserica Ortodoxa Romana in vremea patriarhului Justinian si care subliniaza pe de alta parte ingrijorarea pe care Biserica Ortodoxa Romana, prin Intaistatatorul ei, o starnea autoritatilor de atunci. Aceasta expozitie a fost caracterizata de mai multi vizitatori drept o veritabila lectie de istorie care ne ajuta pe noi, cei tineri, sa intelegem mai bine care a fost istoria Bisericii noastre, pentru a face fata provocarilor viitorului’.

Parintele consilier Constantin Stoica ne-a vorbit si despre simpozionul ‘Un ierarh in vremuri de restriste: Patriarhul Justinian Marina’, derulat astazi la Palatul Patriarhiei: ‘In cadrul acestui simpozion au sustinut comunicari o serie de istorici bisericesti, dar si laici, care au sustinut comunicari in legatura cu diferite aspecte ale activitatii in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane a vrednicului de pomenire patriarhul Justinian Marina. Testamentul patriarhului Justinian Marina, apostolatul social si viata monahala in vremea slujirii sale patriarhale, relatiile ecumenice ale Bisericii Ortodoxe Romane din vremea patriarhului Justinian, precum si alte aspecte inedite din viata si activitatea celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane au fost subliniate de cei care au sustinut comunicari in cadrul acestui simpozion. In egala masura, in comunicarile sustinute a reiesit rezistenta din interior a Bisericii in fata incercarilor regimului comunist de a diminua activitatea Bisericii Ortodoxe Romane, pe de o parte, si de a incerca sa tina sub control tot ceea ce Biserica intreprindea in acele vremuri de trista amintire’.

Manifestarile prilejuite de implinirea a 30 de ani de la trecerea la cele vesnice a patriarhului Justinian Marina s-au incheiat cu un scurt concert omagial sustinut de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti, concert intitulat ‘In memoriam…Patriarhul Justinian Marina’. De asemenea, in final, PF Parinte Patriarh Teoctist a rostit un cuvant in care a evocat personalitatea celui de-al treilea Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. ‘Seria manifestarilor consacrate comemorarii patriarhului Justinian s-a incheiat cu un scurt concert omagial sustinut de corul Seminarului Teologic Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti, concertul intitulandu-se ‘In memoriam…Patriarhul Justinian Marina’, concert care a inclus si fragmente in lectura unor elevi seminaristi din diferite cuvantari ale patriarhului Justinian si care au ilustrat conceptia celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane referitoare la slujire, la ceea ce inseamna arhiereul in Biserica, care trebuie sa fie relatia Bisericii cu societatea, referitoare la relatiile ecumenice ale Bisericii. In incheiere a luat cuvantul PF Parinte Patriarh Teoctist, ucenicul patriarhului Justinian Marina, care, in cuvantul sau, a evocat personalitatea vrednicului de pomenire patriarhul Justinian Marina’, a adaugat parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente