Expoziție și dezbatere despre bisericile de lemn din Gorj, la Veneția

Astăzi, 21 ianuarie 2009, de la orele 19.00, la Veneția, în Italia, va avea loc o dezbatere urmată de vernisajul expoziției de fotografie cu tema „Bisericile de lemn din județul Gorj – tezaur de arhitectură și iconografie românească”. Manifestarea este organizată de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică și face parte dintr-un proiect inițiat de Mitropolia Olteniei prin intermediul Fundației „Cuvântul care zidește”, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Gorj și Agenția Fondului Cultural Național de pe lângă Ministerul Culturii și Cultelor.

Proiectul are ca scop restaurarea, conservarea și promovarea tezaurului inestimabil al valorilor de patrimoniu cultural eclezial, reprezentat de cele 116 biserici de lemn înregistrate în lista monumentelor istorice, dintre cele aproximativ 150 care supraviețuiesc peste veacuri, adevărate repere de credință creștin ortodoxă, de arhitectură și istorie românească. Semnificativ și, în același timp, alarmant este faptul că la începutul secolului trecut erau înregistrate 263 astfel de valori patrimoniale.

În cadrul manifestării va fi vizionat și un film documentar pe această temă, tradus în limba italiană special pentru eveniment, realizat de parintele Marius Resceanu și Marian Vulcănescu.

Expoziția a fost prezentată și săptămâna trecută la Centrul Cultural „Via Alsazia” din Padova, fiind vernisată pe 15 ianuarie, în cadrul unei ceremonii organizate cu sprijinul Asociației socio-culturale române „Columna” din Padova, Primăria din Padova, Liga românilor din Italia, Consiliul comunal al cartierului 3 și Parohia ortodoxă română „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, precum și a partenerilor din țară: Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Gorj și SC Multiconstruct din Craiova. Expoziția s-a bucurat de un real interes în rândul reprezentanților comunității române din Padova și a fost deschisă publicului până pe 20 ianuarie.

Expoziția este realizată de o echipă formată din Emil Bănuți, artist fotograf, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, și părintele Silviu Ciocșan, inspector eparhial, specialist în monumente istorice în cadrul Mitropoliei Olteniei și are la bază fotografii care alcătuiesc și albumul cu titlul „Crâmpeie de cer”, apărut la Editura Mitropoliei Olteniei.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei

Comentarii Facebook


Știri recente