Expoziție la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Părinte Nicolae Corneanu Mitropolitul Banatului la Muzeul Catedralei Mitropolitane s-a deschis astăzi, 24 septembrie, expoziția „Biserica de la Topla” ce cuprinde machete, relevee, interpretări plastice realizate de elevii claselor de arhitectura de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Timișoara, informează părintele Pereș Zaharia, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

„Ne-am propus să sprijinim scoaterea la lumină a monumentelor istorice pe care le aflăm în cadrul Eparhiei noastre. Biserica de la Topla, Biserică din secolul al XVIII-lea, reprezintă de fapt o dovadă vie a continuității tradiției și credinței noastre aici în Banat și totodată reprezintă o dovadă că se pot recondiționa, restaura și păstra Bisericile noastre monument istoric care peste timp vor vorbi despre tot ceea ce a însemnat credința noastră strămoșească și celor care vin după noi”, a mai precizat părintele consilier Zaharia Pereș, după cum ne informează TRINITAS TV.

Organizatorii sunt Mitropolia Banatului, Muzeul Satului Bănățean, Consiliul Județean și Colegiul Tehnic și și-au propus să evidențieze astfel Bisericile monument istoric și să arate importanța lor pentru generațiile viitoare care pot vedea oglinda vie a tradiției și credinței noastre strămoșești.

Biserica de la Topla este monument istoric din secolul al XVIII-lea, are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, este construită din bârne de lemn de gorun, acoperită cu șindrilă și se află astăzi în Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, unde a fost adusă din satul Topla, aflat la 15 km de orașul Făget, în 1982 datorită depopulării localității. Biserica mai păstrează foarte puțin din vechea pictură care se pare că a fost realizată de zugravul Petru Nicolici. Vizitatorii Muzeului Satului Bănățean o pot vedea și se pot ruga pentru că este permanent deschisă și se oficiază servicii religioase în cadrul parohiei Timișoara Pădurea Verde.

Comentarii Facebook


Știri recente