Expoziție închinată Sfinților Brâncoveni, în Scheii Brașovului

În cadrul Complexului Muzeal din Șcheii Brașovului s-a deschis expoziția permanentă „Constantin Brâncoveanu și Brașovul”. Vernisajul a avut loc chiar în ziua de prăznuire a Sfinților Martiri Brâncoveni, în cadrul acestuia fiind prezentate trei spații special amenajate. În primul dintre acestea sunt expuse cărțile liturgice editate cu sprijinul marelui voievod în cele cinci tipografii muntene, precum și cea de la Alba Iulia. În cel de-al doilea sunt prezentate cele 10 hrisoave brâncovenești, o bogată colecție de scrisori și documente semnate de mitropoliții Țării Românești din vremea lui Constantin Brâncoveanu (Antim Ivireanu și Teodosie), dar și testamentul Domniței Ancuța, fiica marelui voievod, și bogata corespondență a „oamenilor” marelui voievod: șcheienii David și Teodor Corbea, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Un sector aparte îl reprezintă colecția de carte veche dăruită de nepotul voievodului, Grigore Brâncoveanu, prezentând în monumentale ediții Istoria Bizanțului, Istoria Romei, dar și propria carte, păstrată în 26 exemplare în Șchei și numită „Elemente de logică, etică și filozofie”, tipărită de Grigore Brâncoveanu la Viena în limbă greacă (1808). La loc de cinste se află exemplarul Bibliei de la București (1688), dăruită de voievodul Constantin Brâncoveanu, cele 12 Mineie de la Snagov și cele 12 Mineie de la Râmnic, Evanghelia greco-română de la București, Triodul, Penticostarul, Molitfelnicele, Liturghierul și alte cărți liturgice dăruite de marele voievod.

Vernisajul expoziției a fost urmat de o sesiune de comunicări, cu participarea academicianului Alexandru Surdu, a protopopului de Brașov, pr. Dănuț Gheorghe Benga, a profesorului universitar Emil Corneanu, a muzeografului Nicolae Blaj, a preoților Ioan Herda și Vasile Prodea de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, care au susținut lucrări de referință documentară privind relațiile lui Constantin Brâncoveanu cu Brașovul. De asemenea, la vernisaj a fost prezent un public numeros.

Comentarii Facebook


Știri recente