Expoziție fotografică religioasă la Reșița

Biroul de catehizare a copiilor și tinerilor din cadrul Episcopiei Caransebeș a organizat miercuri 28 iulie 2010, o expoziție fotografică cu tema ‘Chipuri în lumina lui Hristos’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Manifestarea s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, la sediul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național a județului Caraș-Severin, situat în Piața 1 Decembrie 1918 din Reșița. Cu sprijinul protopopului de Reșița, părintele Nicolae Mirișan, și prin admirabila coordonare a directoarei Ada Cruceanu, responsabilii de cateheză parohială din cele patru protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului, au furnizat materialul fotografic cu cele mai frumoase activități ale parohiilor implicate în proiectul ‘Hristos împărtășit copiilor’ și care au făcut obiectul serii expoziționale.

Expoziția de fotografii este o etapă a proiectului ‘Sinopticii’, desfășurat în eparhia amintită în perioada vacanței de vară a elevilor, ca un parteneriat misionar catehetic interparohial. Acest proiect vine ca o extensie corelativă a Proiectului național ‘Hristos împărtășit copiilor’ care se implementează în școlile catehetice duminicale din parohiile noastre. Evenimentul de la Reșița este o interacțiune cu cel mai înalt forum de cultură și critică a artei reprezentat de Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național a județului Caraș-Severin, în sediul căruia organizatorii și-au propus un exercițiu al privirii sinoptice sau al privirii împreună a acestui catehism în imagini.

Bilanț catehetic

Expoziția de fotografii de la Reșița reprezintă în același timp și o recapitulare a activităților catehetice desfășurate în ultimul timp în parohiile bănățene. ‘Aveam nevoie de această viziune de ansamblu, descifrând, precum piesele unui puzzle, din activități desfășurate de preoții și copiii școlilor catehetice, semnificația amplă și plină de încărcătură spirituală a Proiectului național ‘Hristos împărtășit copiilor’. Este un moment al bilanțului anual al activităților catehetice cu tinerii și copiii, ca urmări trăite ale vieții lui Hristos la fel de importante ca și viața Lui’, a explicat inspectorul de cateheză parohială al Episcopiei Caransebeșului, pr. dr. Nichifor Tănase.

Proiectul ‘Sinopticii’ din Episcopia Caransebeșului cuprinde și alte activități, precum cele organizate recent în Parohia Câlnic, unde copiii și tinerii din această comunitate, împreună cu cei din Parohia Țerova, au oferit momente artistice din care n-au lipsit poezia, rugăciunile și muzica religioasă, precum și prezentările activităților catehetice din ultima vreme din parohia care a găzduit evenimentul. Grupul coral ‘Câlniceana’ al Casei de Cultură din Câlnic, condus de profesorul de muzică Ana Jura, a oferit un spectacol de muzică religioasă prin care s-a arătat că tinerii au dragoste față de tradițiile românești și față de tezaurul cultural-religios păstrat în Biserica Ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…