Expoziție fotografică la Marghita

La sfârșitul Săptămânii Luminate, sâmbătă, 21 aprilie 2012, în biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din municipiul Marghita, Eparhia Oradiei, a avut loc vernisajul expoziției de fotografii religioase cu tema „Izvoarele credinței”, după cum ne-a menționat Pr. Bogdan Pop. Acest vernisaj a constituit cea de-a 35-a expoziție de fotografii artistice semnată de maestrul fotograf Virgiliu Jireghie din Arad, Doctor în Arte Vizuale.

La acest eveniment au rostit alocuțiuni Dl. Prof. Univ. Dr. Corneliu Maior, cancelar al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Dl. Prof. Gheorghiță Lupău, director general al filialei din Marghita a aceleași universități. Dintre lucrările cele mai importante se pot aminti: „Sfânta Sofia”, „Capodocia. Goreme – Locuințe rupestre”, „Capodocia – Un colț de creștinătate”, „Sfânta Maria”, „Mănăstirea Gai-Arad”, „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Bodrog” și altele.

După prezentarea lucrărilor, maestrul Virgiliu Jireghie și-a expus câteva din trăirile personale pe care le-a avut în Capodocia, pe teritoriul Turciei de astăzi, spunând că în acel „colț de creștinătate”, în acele vestigii tăcute, se simte nevoia de a reînvia liturghisirea bizantină, care a fost întreruptă de vicisitudinile istoriei, și al cărei ecou parcă mai vibrează din fiecare ungher.

În încheiere, părintele Ioan Șugar, protopopul Marghitei, a adus mulțumiri celor prezenți la vernisaj, exprimându-și aprecierea față de calitatea și mesajul profund al lucrărilor.

Expoziția va fi găzduită până în 21 mai 2012, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, timp în care poate fi admirată de iubitorii de artă și istorie bisericească. Apoi ea va putea fi văzută și de către comunitatea românească din Ungaria, urmând a fi expusă în catedrala episcopală din Giula.

Comentarii Facebook


Știri recente