Expoziție fotografică cu troițele din Olt

O lansare de carte și o expoziție fotografică având ca subiect troițele și crucile de hotar, competiții cultural-educative între licee și multă poezie la Casa de Cultură ‘Traian Demetrescu’ din Craiova. Acestea sunt câteva dintre evenimentele culturale ce s-au desfășurat săptămâna trecută în Mitropolia Olteniei.

Săptămâna trecută, la Biblioteca Județeană ‘Ion Minulescu’ din Slatina, a fost lansată cartea ‘Troițele și crucile de hotar – rolul și semnificațiile acestora în viața locuitorilor așezărilor județului Olt’. Editarea studiului este realizată în parteneriat cu Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Olt (CJCPCTC) și Episcopia Slatinei. Este un proiect ambițios, care va da naștere altor activități culturale și constituie un prim pas în cercetarea troițelor și crucilor de hotar.

Odată cu lansarea cărții a fost prilejuită și vernisarea unei expoziții de fotografie, cu o parte dintre troițele și crucile de hotar inventariate în cadrul acestui proiect. Florian Dumitrescu, director CJCPCTC Olt, a declarat că ‘aceste cruci de hotar foarte vechi la care, din păcate, s-a cam uitat istoria, reprezintă o parte din istoria noastră, faza a doua a acestui proiect fiind una de punere în valoare a troițelor și crucilor din județul Olt’.

Scopul proiectului este de a atrage atenția specialiștilor și a publicului larg asupra importanței pe care o reprezintă troița și crucea de hotar în evoluția culturii românești. Pasul următor este angrenarea tuturor factorilor de decizie în conservarea elementelor aflate în diverse stadii de degradare și refacerea acestora pentru a fi redate circuitului cultural.

Descoperă comoara orașului tău

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret împreună cu Consiliul Județean al Elevilor Olt organizează proiectul ‘Treasure Hunt – descoperă comoara orașului tău’, care are drept scop redescoperirea obiectivelor turistice și culturale ale municipiului Slatina printr-o metodă inedită și distractivă.

Proiectul reprezintă o competiție între licee, un program dinamic, desfășurat într-o atmosferă antrenantă pentru echipe, o activitate extrem de interactivă, ce va avea drept rezultat descoperirea și aprecierea valențelor cultural-istorice ale municipiului Slatina, valențe pe care mulți tineri nu le cunosc. Concursul oferă tinerilor slătineni atât șansa de a-și descoperi orașul, cât și posibilitatea de a relaționa și colabora în încercarea găsirii ‘comorii culturale a orașului Slatina’ pe baza unor indicii și ghicitori care le pun la încercare inteligența, simțul de observație și spiritul de echipă.

Scriitori la TRADEM

Cea de-a treia întâlnire din acest an a proiectului literar ‘Scriitori la TRADEM’ a prilejuit craiovenilor întâlnirea cu poetul Paul Vinicius. Acesta a citit din poezia sa, joi, 24 noiembrie, la Casa de Cultură ‘Traian Demetrescu’ a Municipiului Craiova, dar a lansat și cel mai recent volum de poezie al său, ‘Liniștea de dinaintea liniștei’, apărut la Editura Tracus Arte.

Volumul a fost lansat și la Târgul de Carte Școlară Gaudemus din București, sâmbătă, la ora 15:00, la standul editurii. Inițiatorul acestui proiect cultural este poetul craiovean Nicolae Coande. (Articol publicat în „Ziarul Lumina” din data de 28 noiembrie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente