Expozitie despre tradiții pascale la Făgăraș

La Colegiul „Aurel Vijoli”din Făgăraș, județul Brașov, a avut loc recent Expoziția- concurs „Tradiții și obiceiuri de Paști în Țara Făgărașului”, potrivit mitropolia-ardealului.ro. Evenimentul a ajuns la a treia ediție și s-a bucurat de prezența Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a numeroase cadre didactice, elevi și preoți.

Expoziția face parte din Proiectul internațional „Biserica, Școala, Familia creștină” și are ca scop implicarea elevilor în activități cultural-religioase, prin care să-i apropie pe tinerii creștini de valorile și tradițiile neamului. În debutul activității, PS Episcop Andrei Făgărășanul și un sobor de preoți și diaconi au oficiat Sfânta Liturghie în capela liceului, cu participarea numeroasă a directorilor de instituții de învățământ, a cadrelor didactice, a părinților și a elevilor.

La expoziție au fost expuse obiecte tradiționale și mâncăruri specifice acestei perioade, realizate de elevi din 16 școli și licee din Țara Făgărașului, prin care au fost evidențiate frumusețea și unicitatea obiceiurile pascale din localitatea reprezentată de participanți.

„Fiecare școală a avut propriul stand. Elevii participanți au adus la Făgăraș icoane pe sticlă, ouă încondeiate, ornamente specifice Sfintelor Paști și produse culinare de post. De asemenea, elevii au prezentat un program artistic dedicat sărbătorilor pascale, în care au cântat pricesne și au recitat poezii. Evenimentul a avut și o paradă a costumelor populare”, ne-a spus protopopul de Făgăraș 1, Marcel Dobrea.

Premii pentru lucrările cele mai bune

Pentru că expoziția a fost organizată și ca o competiție inter-școlară, juriul a fost format din 9 profesori, care au evaluat modul în care elevii au reușit să interpreteze poeziile și pricesnele dedicate praznicului Învierii Domnului și să aducă o fărâmă din atmosfera de Paști din localitatea reprezentată. Creațiile expuse au reușit să impresioneze atât juriul, cât și participanții.

„Juriul a desemnat câștigătoare pe cele mai reușite lucrări. Aceste lucrări au fost premiate, iar pe chipurile elevilor s-a putut citi bucuria muncii împlinite”, ne-a mai spus părintele Dobrea.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Anului Euharistic și al Sfinților Martiri Brâncoveni. Activitatea s-a încheiat cu o agapă creștină la cantina colegiului gazdă.

Comentarii Facebook


Știri recente