Expoziție dedicată Sfântului Andrei Șaguna la Biblioteca ASTRA din Sibiu

La Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu a avut loc marți, 4 decembrie 2012, vernisajul expoziției „Sfântul zilelor noastre”, prin care sunt aduse publicului sibian imagini din viața și activitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Chipul sfântului ierarh, documente din vremea sa, instituțiile ctitorite de primul Mitropolit al Transilva-niei, precum și fotografii ale veșmintelor și obiectelor personale sunt câteva dintre imaginile ce pot fi admirate la Biblioteca ASTRA. Expoziția este organizată de Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sibiului și face parte din seria manifestărilor dedicate Zilelor Bibliotecii ASTRA din Sibiu, instituție ctitorită de Sfântul Andrei Șaguna. La vernisaj au fost prezenți Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Savu Popa și directorul bibliotecii sibiene, Silviu Borș, preoți, profesori și elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu.

În cuvântul inaugural, pr. consilier Savu Popa a expus motivația organizării unei astfel de expoziții. „Suntem deosebit de bucuroși și de onorați de prezența dumneavoastră la întâlnirea cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, care vi se propune acum ca un prieten, așa cum este și Sfântul Nicolae și așa cum păstrăm legătura cu sfinții trimiși de Dumnezeu, cele dintâi și frumoasele modele de prietenie cu ceilalți și a fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu, atât de necesare și de posibile”, a spus pr. Savu Popa.

Instituția șaguniană, gazda expoziției

IPS Mitropolit Laurențiu a evocat viața marelui mitropolit și sfânt și a evidențiat principalele contribuții ale acestuia la istoria poporului român. „Cel mai important lucru de menționat este că Sfântul Andrei Șaguna a oferit independență Bisericii și posibilitatea de a se organiza, prin întemeierea unei structuri ierarhice, continuată de ceilalți mitropoliți care i-au urmat la cârmuirea credincioșilor din Mitropolia Ardealului”, a subliniat Părintele Mitropolit. Directorul bibliotecii, Silviu Borș, le-a mulțumit ierarhului și organizatorilor pentru alegerea instituției șaguniene ca loc de găzduire a expoziției. Toți cei prezenți la vernisaj au primit din partea IPS Laurențiu câte o iconiță a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. IPS Laurențiu a vizitat apoi o altă expoziție găzduită de Biblioteca ASTRA, dedicată marelui artist Octavian Smigelschi.

Comentarii Facebook


Știri recente