Expozitie dedicata picturii murale medievale de secolele XII – XIV din Europa Centrala

Expozitia itineranta Pictura murala medievala in inima Europei dedicata frescelor de secolele XII – XIV, recuperate in urma restaurarilor din bisericile gotice din Slovacia si Ungaria a ajuns astazi si in Capitala.

In organizarea Ministerului Culturii si Cultelor si a Ambasadelor Slovaciei si Ungariei la Bucuresti, expozitia a fost vernisata luni la sediul Ministerului Culturii si Cultelor, unde va putea fi vizitata pana la data de 6 ianuarie 2005.

Expozitia, demers comun slovaco – ungar, cu sprijinul Comunitatii Europene, reuneste aproape 30 de afise de mari dimensiuni cu reproduceri ale imaginilor de patrimoniu din arta murala medievala din localitati precum Leles, Svinica, Cecejovce sau Rakos, din Slovacia, sau Esztergom, Kraskovo, Makonka din Ungaria si simbolizeaza colaborarea din ce in ce mai stransa in plan cultural a celor doua state, in prezent parte a Uniunii Europene.

Municipiul Bucuresti este al 26-lea mare oras european care gazduieste aceasta expozitie, dupa Paris, Roma, Viena, Praga, Varsovia, Leipzig s.a., dupa ce inaugurarea oficiala a avut loc in ianuarie 2000 la sediul Consiliul Europei de la Strasbourg.

Cele 28 de afise ilustreaza cu imagini sugestive evolutia picturii murale din Epoca Medievala in Europa Rasariteana, din timpuri in care fresca bisericeasca era, in primul rand, Biblia saracilor, cel mai direct mod de invatatura crestina pentru popor. Majoritatea picturilor provin din perioada domniei regelui Sigismund, purtand amprenta trecento-ului italian, momentul culminant al goticului international, iar marea lor valoare consta in faptul ca provin din ateliere locale din secolul al XIV-lea.

‘Ideea de baza este aceea ca Europa culturala nu se termina la Viena, ci continua spre Rasarit, ceea ce foarte multi specialisti occidentali in pictura crestina nu cunosteau. Pentru acestia a fost o reala surpriza sa descopere, dupa anul 1990, ca in Slovacia Rasariteana se afla un patrimoniu incredibil de arta gotica. Abia atunci, colegii din Europa Occidentala ne-au perceput realmente drept colegi.’, a spus cu prilejul vernisajului comisarul expozitiei de la Institutul Slovac de Protejare a Monumentelor Istorice, Alexander Balega.

Pentru Romania, prezenta unui atare demers expozitional simbolizeaza legaturile tot mai stranse in plan cultural romano-slovaco-ungare, dupa precizarile reprezentantilor celor doua ambasade straine si ale Ministrului Culturii – Acad. Razvan Theodorescu. El a facut, cu acest prilej, o invitatie in avans specialistilor implicati in acest proiect la a colabora pentru evenimentele din Calendarul cultural al anului 2007, cand Luxemburgul si Sibiul vor deveni capitale culturale europene si cand vor avea loc ample manifestari dedicate patrimoniului comun.

Bucurestiul este al doilea oras din Romania unde este prezentata expozitia, dupa Nadlac, afisele urmand sa plece in luna ianuarie la Deva, Cluj si, probabil, Sfantul Gheorghe, unde vor fi insotite de o serie de seminarii de specialitate, ne informeaza ROMPRES.

Comentarii Facebook


Știri recente