Expozitie de imagini si de carte dedicata lui Constantin Brancusi, la Centrul eparhial Iasi

Sala ‘Iustin Moisescu’ din cadrul Centrului eparhial Iasi a gazduit in aceasta dupa-amiaza un simpozion intitulat ‘Moment comemorativ Brancusi’, cu prilejul implinirii a 50 de ani de la trecerea lui in vesnicie. Simpozionul a fost organizat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin Institutul Cultural-Misionar ‘Trinitas’, Institutul Social-Pastoral ‘Sf. Nicolae’ din Iasi si Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iasi. In cadrul simpozionului a avut loc si o expozitie de imagini si de carte, expozitie dedicata lui Constantin Brancusi. Expozitia a fost realizata cu sprijinul Bibliotecii Ecumenice ‘Dumitru Staniloae’ din cadrul Centrului eparhial Iasi, prezentare care a fost facuta de catre conf. dr. Ilie Bostan: ‘Impresionanta creatie a lui Brancusi a pus si continua sa puna intrebari, a dat si continua sa dea raspunsuri care urmaresc definirea gandirii artistice plastice, moderne si contemporane. Opera brancusiana constituie un punct de referinta, dar inglobeaza si sursele esentiale pe care se structureaza civilizatia vizuala a secolului XX. Brancusi asimileaza intregul univers al existentei umane, incat trebuie sa privim creatia lui Brancusi ca pe o forma in devenire. Este necesar sa structuram lucrarea marelui maestru urmarind un traseu al evolutiei formei, nu neaparat intr-o cronologie stricta. Controlul si slefuirea perfecta a formei nu stimuleaza numai vizual, ci incita si simtul tactil, impune automat reflexul mangaierii. Brancusi slefuia saptamani, chiar luni, o lucrare pana cand dadea frumusetea formei. Expresivitatea este data de raportul dintre suprafata plana si suprafata volumului, iar suprafata volum devine dominanta la Brancusi. Nevoia de frumos il determina sa-si orneze poarta cu motive decorative, care si ele trebuie sa fie simetrice. Stalpii de la casa, obiectele pe care le foloseste zi de zi, toate invoca spiritual, dar si fizic, robustete si stabilitate’.

Realizarea expozitiei de carte a beneficiat si de sprijinul Bibliotecii Ecumenice ‘Dumitru Staniloae’ din cadrul Centrului eparhial Iasi. Despre lucrarile expuse am aflat mai multe detalii de la Virginia Popa, bibliotecar sef a Bibliotecii Ecumenice ‘Dumitru Staniloae’ din cadrul Centrului eparhial Iasi: ‘Biblioteca Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ‘Dumitru Staniloae’ a organizat o expozitie de carte si periodice care cuprinde doar o mica parte din imensa bibliografie publicata in tara si in strainatate dedicata celui mai mare sculptor roman. Prima vitrina cuprinde piesa de rezistenta a acestei expozitii, care este o lucrare monumentala, lucrare care se numeste ‘2500 de ani de sculptura’. Numeroase pagini sunt consacrate lui Constantin Brancusi, iar pe coperta este reprezentata pasarea maiastra ca o dovada de mare pretuire de care s-a bucurat sculptorul. Este foarte greu sa alegi o lucrare de referinta din noianul de lucrari care au fost scrise despre Brancusi de-a lungul unui secol, insa merita de remarcat ultima si cea mai importanta – ‘Brancusi, sculptor crestin ortodox’ – lucrare lansata astazi, unde IPS Mitropolit Daniel surprinde si prezinta publicului cititor o alta dimensiune a lui Brancusi, dimensiunea reala, dimensiunea crestina pe care Brancusi a asezat-o in toate creatiile sale’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…