Expoziție de icoane și cărți la parohia „Sfântul Ioan Hozevitul și Sfântul Alexandru” din Capitală cu ocazia hramului

Sfântul Ierarh Alexandru a fost prăznuit luni, 30 august. Cu prilejul celui de-al doilea hram, Parohia „Sfântul Ioan Hozevitul” din Capitală a organizat o expoziție dedicată sfântului ocrotitor, informează „Ziarul Lumina”.

Expoziția a cuprins icoane și cărți dedicate Sfântului Alexandru și Anului omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești. Credincioșii au vizionat o serie de icoane ale Sfântului Alexandru și scene de la Sinodul I Ecumenic, care a avut loc la Niceea în anul 325.

Sărbătoarea a început de duminică-seara, când credincioșii au participat la slujba Vecerniei. Luni-dimineață s-a citit Acatistul Sfântului Alexandru și s-a săvârșit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat, la invitația părintelui paroh Ilie Filip, preoți de la mai multe parohii din Capitală. Părintele Tănăsache Costea, asistent universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat aportul Sfântului Ierarh Alexandru la definitivarea dogmei hristologice, dezbătută la Sinodul I Ecumenic, și unele aspecte de folos duhovnicesc din viața sfântului. La final, toți cei care au participat la slujbă au primit câte un pachet cu alimente.

La Parohia „Sfântul Ioan Hozevitul și Sfântul Alexandru” se desfășoară în fiecare zi de luni programul biblic „Cuvântul lui Dumnezeu luminează tuturor”. „Programul biblic vine în întâmpinarea celor doritori să înțeleagă și să aprofundeze cuvintele Sfintei Scripturi. Prin implementarea acestui proiect ne-am propus să încurajăm citirea și studierea Bibliei, să răspundem la problemele credincioșilor, ca ei să-L cunoască pe Dumnezeu și să se apropie mai mult de El”, a declarat părintele Emilian Băbăruși. Parohia oferă meditații la limbile engleză, franceză și la desen pentru copiii ai căror părinți au posibilități materiale reduse. Cu sprijinul unor profesori de religie, un grup de elevi de la Școala Nr. 75 participă săptămânal la programul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’. La marile sărbători religioase, credincioșii din această parohie obișnuiesc să organizeze colecte de alimente și cărți pe care le oferă familiilor nevoiașe din parohie sau bătrânilor și copiilor de la Spitalul ‘Victor Gomoiu’.

Săptămâna aceasta va apărea buletinul parohial online ‘Mai aproape de Dumnezeu’. „Vom da celui iubitor de cuvântul Sfintei Scripturi un text la care să mediteze și să găsească minunatele lui înțelesuri duhovnicești. Celui iubitor de viețile sfinților îi vom prezenta viața celui mai reprezentativ sfânt al lunii. Copiilor le vom pune la dispoziție povești și jocuri care să-i învețe iubirea față de Dumnezeu și față de ceilalți copii și semeni. Celui iubitor de carte îi vom prezenta cartea lunii. Așteptăm ca enoriașii și cititorii noștri să ne propună ce alte merinde duhovnicești mai doresc să găsească în noul nostru buletin parohial”, a mai spus părintele Emilian Băbăruși.

Comentarii Facebook


Știri recente