Expoziție de icoane și carte religioasă, la Râmnicu-Vâlcea

În această perioadă de pregătire pentru întâmpinarea marelui Praznic al Nașterii Domnului, Arhiepiscopia Râmnicului trăiește bucuria sărbătoririi și cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mira Lichiei, ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale și al Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.

Cu prilejul sărbătorii de anul acesta, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la Centrul Eparhial se organizează mai multe manifestări spiritual-culturale. În cadrul acestora, astăzi, 5 decembrie 2011, începând cu orele 12:00, în Complexul Spiritual-Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a avut loc vernisarea Expoziției de carte veche și icoană „Mărturii ale istoriei și spiritualității românești”, și un recital de colinde susținut de Corala „Canticum” a Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, după cum informează arhiram.ro.

În deschidere manifestării Părintele Constantin Cârstea, Consilier Cultural în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, a vorbit despre importanța artei iconografice în tradiția creștină ortodoxă și a prezentat vernisajul expoziției.

La eveniment au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care au ținut câte un cuvânt dedicat momentului cultural.

În cadrul expoziției au fost expuse icoane de patrimoniu de la mănăstirile vâlcene Cozia și Hurezi, precum și de la Parohia „Toți Sfinții” din Râmnicu Vâlcea, Parohia Trăistari din Ocnele Mari și Parohia Drăgoești, toate din județul Vâlcea. O parte din icoanele de patrimoniu expuse, aparținând Bisericii „Toți Sfinții” au fost realizate de pictorul bisericesc Gherontie „Zograful”, apreciat ca cel mai talentat din întreaga galerie de monahi-pictori de icoane de la Mănăstirea Căldărușani. Una din icoanele sale, a participat în 1906 la Paris la o expoziție unde a fost premiată.

Între icoanele vernisate un loc aparte l-au constituit icoanele pe sticlă și pe lemn realizate de elevii de la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Expoziția a avut și o secțiune dedicată cărții vechi bisericești din fondul de patrimoniu a Arhiepiscopiei Râmnicului, printre cărțile expuse evidențiindu-se Evanghelii, Antologhioane, Catavasiere, Psaltiri și chiar un exemplar al Bibliei de la București 1688, tipărită la inițiativa domnitorului Țării Românești Șerban Cantacuzino.

În contextul evenimentului, Corala „Canticum” a Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a susținut un recital de colinde tradiționale românești.

La vernisaj au luat parte preoți, profesori și elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, iubitori de artă și cultură, invitați și credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…