Expoziție de icoane pe sticlă la Marghita

Cadrele didactice care predau disciplina religie ortodoxă din cuprinsul Episcopiei Oradiei organizează în această perioadă a anului diverse manifestări și evenimente cu caracter cultural-religios, implicând activ atât elevii din ciclul primar și gimnazial, cât și pe cei de la licee, informează „Ziarul Lumina”.

Astfel, în orașul Marghita, județul Bihor, cu prilejul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Marghita, s-au desfășurat numeroase activități culturale și religioase. Între acestea se înscrie și expoziția de icoane pe sticlă organizată la ‘Casa artiștilor și meșterilor populari’ din Marghita.

În acest cadru au expus lucrări micii artiști, elevi la Colegiul Național ‘Octavian Goga’ din Marghita, și anume: Antonia Porțan, clasa a III-a B, Bogdan Rulea, clasa a IV-a B, Adrian Sărac, clasa a IV-a B, Ștefania Csuzi, clasa a VI-a E, Natalia Pop, clasa a VI-a E, Andreea Todoran, clasa a VI-a C, Cristina Vagner, clasa a VI-a C, și Florin Sărac, clasa a VII-a A.

Îndrumați de profesoara de religie Luminița Prahanca, ei și-au demonstrat talentul, icoanele admirate de vizitatori fiind premiate în fiecare an la diferitele expoziții-concurs organizate la nivel județean de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Episcopia Oradiei, cu ocazia marilor sărbători creștine. Cei care au fost dornici să afle secretul pictării icoanelor pe sticlă i-au putut vedea pe micii pictori și la lucru. Învățătoarele Florica Curteanu și Elisabeta Cozma și profesoara Florica Sărac au vizitat expoziția împreună cu elevii, care și-au arătat interesul pentru meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă. Frumusețea chipurilor sfinților și armonia culorilor din icoane sunt expresia sensibilității sufletelor copiilor și a credinței lor curate. Această manifestare se înscrie în seria de activități educative desfășurate de profesorii de religie ortodoxă care valorizează parteneriatul Biserică-Școală-Comunitate la nivel local.

Comentarii Facebook


Știri recente