Expoziție de icoane pe sticlă la Marghita, județul Bihor

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cadrele didactice care predau disciplina Religie Ortodoxă din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei organizează în această perioadă a anului diverse manifestări și evenimente cu caracter cultural-religios, implicând activ pe elevi, atât pe cei din ciclul primar și gimnazial, cât și pe cei de la licee, a precizat Părintele prof. Florin Negruțiu.

Astfel, în perioada 14-16 septembrie 2012, în orașul Marghita, județul Bihor, cu prilejul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Marghita, s-au desfășurat numeroase activități culturale și religioase. Între acestea se înscrie și Expoziția de icoane pe sticlă organizată la „Casa artiștilor și meșterilor populari” din Marghita.

În acest cadru au expus lucrări micii artiști, elevi la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, și anume: Antonia Porțan, clasa a III-a B, Bogdan Rulea, clasa a IV-a B, Adrian Sărac, clasa a IV-a B, Ștefania Csuzi, clasa a VI-a E, Natalia Pop, clasa a VI-a E, Andreea Todoran, clasa a VI-a C, Cristina Vagner, clasa a VI-a C, și Florin Sărac, clasa a VII-a A. Îndrumați de profesoara lor de Religie, doamna Luminița Prahanca, ei și-au demonstrat talentul, icoanele admirate de vizitatori fiind premiate în fiecare an la diferitele expoziții – concurs organizate la nivel județean de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, cu ocazia marilor sărbători creștine.

Cei care au fost dornici să afle secretul pictării icoanelor pe sticlă i-au putut vedea pe micii pictori și la lucru. Doamnele învățătoare Florica Curteanu și Elisabeta Cozma, respectiv doamna profesoară Florica Sărac, au vizitat expoziția împreună cu elevii, care și-au arătat interesul pentru meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă.

Frumusețea chipurilor sfinților și armonia culorilor din icoane sunt expresia sensibilității sufletelor copiilor și a credinței lor curate.

Această manifestare se înscrie în seria de activități educative desfășurate de profesorii de Religie Ortodoxă care valorizează parteneriatul Biserică-Școală-Comunitate la nivel local.

Comentarii Facebook


Știri recente