Expoziție de icoane pe aleea Episcopiei, la Râmnicu Vâlcea

Păstrând tradiția din fiecare an, începând de astăzi, 14 aprilie 2009, timp de două săptămâni, pe Aleea Episcopiei vor fi expuse în aer liber icoane pictate de mireni și monahi de la Mânăstirile Cozia și Turnu, din județul Vâlcea.

Despre această manifestare ne-a spus câteva cuvinte doamna profesoară Mioara Plop – Referent Artă Plastică la Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea: „În cadrul expoziției în aer liber de la Episcopia Râmnicului, pe care vâlcenii s-au obișnuit să o vizioneze de o parte și de alta a aleii ce duce la Catedrala Episcopală, vor putea fi vizionate lucrări ale Ioanei Dincă alături de alți pictori vâlceni. Simțim că nu este vorba despre niște simple icoane ci avem alături de noi prezențe iconice. Înseamnă mare lucru, acum în pragul celei mai mari sărbători a creștinătății, să avem un răgaz, să ne gândim la suflet, să medităm la ceea ce au vrut iconarii vâlceni să transmită, ca expoziția lor să fie un îndemn la rugăciune. Am marea bucurie să vă spun că înainte de vernisaj cineva a afirmat următoarele : Nu știu cum se întâmplă dar, de data asta parcă ar fi o capelă în care îți vine să te închini. Cred că este cel mai frumos compliment pe care noi l-am primit din partea publicului vâlcean. Înseamnă că ne-am atins scopul, că nu sunt simple execuții, că dincolo de tehnica pe care mai mult sau mai puțin orice doritor și iubitor de artă și-o poate însuși, de data aceasta iconarii vâlceni au obținut mai mult și anume să transmită ceva – dorința de rugăciune, de meditație. Să ne încărcăm cu harul lor, cu harul lui Dumnezeu, ca să trecem peste acest prag major al primăverii noastre pământești.’

Expoziția este organizată de către Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, Mânăstirile Cozia și Turnu și Casa de Cultură Călimănești, sub patronajul Episcopiei Râmnicului.

Sursa: episcopia-ramnicului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente