Expoziție de icoane la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca s-a vernisat ieri, 8 august, expoziția ‘Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei’, după cum ne informează Ziarul Lumina. În cadrul muzeului sunt expuse o serie de icoane cu Maica Domnului care au lăcrimat, printre care cea mai cunoscută este icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea ‘Adormirea Maicii Domnului’ de la Nicula, pictată de preotul Luca din Iclod.

Rezultat al colaborării mai multor instituții culturale, expoziția prezintă o selecție de icoane pictate de o valoare patrimonială și spirituală deosebită. Realizată în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (instituția inițiatoare a acestui proiect), Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Protopopiatul Romano-Catolic Cluj-Napoca, Protopopiatul Romano-Catolic Târgu-Mureș și Parohia Romano-Catolică Sighișoara, expoziția este deschisă până pe 9 septembrie.

‘Dedicată icoanelor Maicii Domnului care au lăcrimat, cu deosebire icoanei de la Mănăstirea Nicula, expoziția face cunoscute varietatea extraordinară a replicilor sale realizate în decursul timpului și evlavia deosebită cu care au onorat-o locuitorii întregii Transilvanii, indiferent de etnie și confesiune’, conform celor arătate de Ana Dumitran, din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, instituția inițiatoare a evenimentului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…