Expoziție de icoane la Alba Iulia

Asociația ‘Maria Poenariu, Laz’ Alba Iulia, în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Uniunea Artiștilor Plastici Alba Iulia (UAP) și Arhiepiscopia Alba Iuliei, organizează expoziția de icoane pe sticlă ‘Maria Poenariu și a șasea generație’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Vernisajul expoziției a avut loc joi, 12 ianuarie, de la ora 15:00 la Galeriile de artă din Alba Iulia, unde sunt prezentate replici ale icoanelor de Laz. În cadrul expoziției sunt lucrări semnate de Maria Poenariu, Daniela Anca, Daniela Turlea, monahia Magdalena Tofană, monahia Isidora Roman, rasofora Monica Onofrei, Adina Cioază și Davinia Anca. Vernisajul s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de care au mai participat monahii, profesori, autorități locale și albaiulieni iubitori de artă sacră.

În deschiderea expoziției au rostit alocuțiuni Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, prof. dr. Traian Mârza, președintele UAP Alba Iulia, pr. lect. dr. Jan Nicolae, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, și Maria Poenariu.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, în cuvântul său, a afirmat: „Noi, oamenii, suntem, în parte, produsul simțurilor noastre. Ceea ce vedem, auzim și trăim are influență asupra sufletului și felului nostru de viață. Privind la imagini curate și sfinte, ni se sfințește inima și mintea, devenim asemenea chipului din icoană. În fond, chemarea noastră este să ne dăltuim ființa și viața după chipul preafrumos al lui Hristos”, după cum ne informează arhid. Petrișor-Daniel Muntean.

Maria Poenariu este ultima descendentă a vestiților zugravi de icoane din Laz, în casa cărora erau atelierele „Școlii de Laz”. Această școală de pictură pe sticlă numără treisprezece generații de pictori, din care nouă poartă numele Poenariu. Familia Poenariu își are originile în Poiana Sibiului, mutarea și începerea activității picturale de la Laz având rădăcinile istorice ancorate în secolul al XVIII-lea. Casa părintească a familiei de pictori a fost transformată în muzeu.

Comentarii Facebook


Știri recente