Expoziție de icoane în Parohia Giarmata Vii din Protopopiatul Timișoara II

La Muzeul de artă bisericească veche, din incinta Catedralei mitropolitane din Timișoara, a avut loc marți, 20 septembrie, începând cu ora 16:00, vernisajul expoziției de icoane pe sticlă ‘Icoana, fereastră spre cer’, realizate de copiii din Parohia ortodoxă Giarmata Vii, Protopopiatul Timișoara II, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Expoziția de icoane cuprinde 90 de lucrări realizate de 48 de copii din Giarmata Vii, în tehnica tradițională pe sticlă, sub îndrumarea profesoarelor Veronica Adorian și Nicoleta Spătar, de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, și cu sprijinul preotesei Monica Suciu și al Lăcrămioarei Tomiuc.

‘Ne bucurăm că, prin ceea ce am reușit să realizăm cu acești copii, le-am oferit ocazia să câștige o experiență, care va rămâne tot timpul în sufletele lor, și anume întâlnirea cu Dumnezeu în icoană. Indiferent de ce se va întâmpla pe viitor, ce meserii vor îmbrățișa sau ce cariere vor alege, ceea ce am sădit noi în acele șase luni de cursuri va aduce roade în viața lor de fiecare zi’, a precizat prof. Veronica Adorian.

În încheierea evenimentului, corul Parohiei Giarmata Vii, condus de pr. conf. univ. dr. Nicolae Belean, a susținut un scurt recital de cântări religioase. Apoi, au fost acordate copiilor daruri din partea Arhiepiscopiei Timișoarei, constând în cărți de rugăciune și iconițe.

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, în prezența prof. univ. dr. ing. Aurel Lăzureanu, decanul Facultății de Horticultură și Silvicultură din Timișoara, conf. univ. dr. Vică Tilă Adorian, prodecanul Facultății de Arte și Design din Timișoara, pr. Vasile Suciu, parohul comunității ortodoxe din Giarmata Vii, pr. Aurel Filip, custodele muzeului, precum și a micilor artiști iconari.

Din încredințarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, a participat, ca delegat al Arhiepiscopiei Timișoarei, pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la Centrul Eparhial.

Expoziția de la Catedrala mitropolitană din Timișoara va fi deschisă publicului timp de două săptămâni. Expoziția de icoane reprezintă încununarea eforturilor depuse de cei 48 de copii și îndrumătorii lor în cadrul proiectului ‘Icoana, fereastră spre cer’, inițiat de Parohia Ortodoxă Giarmata Vii, în parteneriat cu grădinița din localitate, cu Școala generală clasele I-IV din Giarmata Vii și Liceul de Arte Plastice din Timișoara.

Proiectul constă în susținerea săptămânală a unor cursuri gratuite de iconografie, susținute de profesori specializați în domeniul artelor plastice. Cursurile vor continua pe parcursul anului școlar în curs, începând cu luna noiembrie, la Școala cu clasele I-IV din Giarmata Vii.

Comentarii Facebook


Știri recente