Expoziție de fotografie la Palatul Patriarhiei

O nouă expoziție de fotografie despre bisericile reprezentative cu pictură murală exterioară (monumente istorice, din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea) din Oltenia a fost deschisă ieri, 14 februarie, în Sala ‘Europa Christiana’ a Palatului Patriarhiei, informează „Ziarul Lumina”. Aceasta poate fi vizionată zilnic până joi, 24 februarie.

Expoziția ‘Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia (sec. XVIII-XIX)’ este organizată de Institutul de Memorie Culturală – CIMEC din București, în parteneriat cu Sectorul Patrimoniu cultural al Patriarhiei Române, sub egida Programului ‘Cantemir’ al Institutului Cultural Român, și va fi deschisă până joi, 24 februarie.

Tematica proiectului este motivată de faptul că pictura murală exterioară a bisericilor din Oltenia reprezintă un fenomen artistic unic în arta postbizantină târzie, numărul mic al acestor lăcașuri de cult transformându-le în adevărate fenomene arhitecturalo-iconografice. ‘Prin această expoziție, dorim să tragem un semnal de alarmă pentru conservarea și restaurarea lăcașurilor de cult cu pictură exterioară din Oltenia deoarece acestea sunt printre puținile biserici din Țara Românească ce mai păstrează pictură exterioară. Dacă la începutul secolului al XX-lea existau aproximativ 200 de lăcașuri, astăzi mai există în teritoriu cel mult 80 de lăcașuri care mai au pictură, dintre care doar 60 mai pot fi văzute foarte bine. În rest, pictura nu s-a mai păstrat sau este foarte degradată. De aceea, toate aceste biserici necesită nu numai conservare, ci și o restaurare, iar aceasta cât mai repede posibil’, ne-a declarat dr. Florentina Udrea, analist-istoric în cadrul Institutului de Memorie Culturală.

Spiritul Olteniei în cultura românească

Expoziția, organizată de un grup de specialiști și analiști-istorici, precum Dan Matei, Aurelia Duțu, Odeta Catană, Vasile Andrei și Florentina Udrea, conține fotografii cu picturile exterioare a 24 de biserici din Oltenia subcarpatică, realizate de Odeta Catană și Andrei Nacu. ‘Spre deosebire de bisericile din Moldova secolelor XV și XVI, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial tocmai prin unicitatea lor, datorită picturilor murale ce acoperă în întregime fațadele bisericilor, monumentele de cult din Oltenia secolelor XVIII și XlX reprezintă o altă fațetă a acestui fenomen. Având o deosebită valoare estetică, pictura murală a bisericilor din Oltenia, unde de cele mai multe ori numai anumite zone exterioare sunt pictate, realizează o uniune perfectă între stil, imaginea figurativă, elementele decorative și spațiul arhitectural. Multe dintre picturile murale exterioare au rezistat vremii, chiar dacă în unele locuri stratul pictural a suferit deteriorări, trăsăturile iconografice sunt totuși vizibile. Pictura exterioară a lăcașurilor de cult din Țara Românească reprezintă un capitol dintre cele mai importante ale istoriei artei românești, iar pictura exterioară a bisericilor în Oltenia este spiritul Olteniei în cultura românească. Pictura murală exterioară a bisericilor din Oltenia reprezintă în arta de tradiție bizantină o capodoperă a genului. Este necesară însă restaurarea picturilor multora dintre monumentele de cult’, ne-a mai spus dr. Florentina Udrea.

Expoziția va fi organizată și la muzeele din Tg. Jiu și Vâlcea

Fotografiile prezentate în cadrul expoziției ‘Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia’ au putut fi admirate într-o expoziție multimedia la Terni – Italia, organizată la primăria orașului italian, cu prilejul Zilei Naționale a României – 1 Decembrie. Această inițiativă culturală a fost un bun prilej de prezentare a numeroase informații privind Oltenia și specificul picturilor murale exterioare ale bisericilor din această regiune istorică. A fost ales orașul Terni ca gazdă a expoziției mai ales datorită numărului mare de români stabiliți aici, peste 3% din populația urbană locală. În timpul promovării proiectului, atât în Italia, cât și în România, în luna ianuarie, la Muzeul Țăranului Român s-a constatat un interes deosebit pentru expoziție, de aceea în anul 2011 va fi itinerată. Astfel, de la Palatul Patriarhiei, expoziția va ajunge la Muzeul Județean ‘Alexandru Ștefulescu’ din Târgu Jiu, între 17 martie și 12 aprilie, și în Oltenia, la Muzeul Județean Vâlcea, între 15 aprilie și 15 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente