Expoziție de fotografie la Cluj dedicată Părintelui Teofil Părăian

Editura Teognost din Cluj-Napoca, în colaborare cu Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, organizează în perioada 3-10 martie 2011 expoziția de fotografie intitulată ‘De dragul Părintelui Teofil’.

Dedicată arhimandritului Teofil Părăian (3 martie 1929 – 29 octombrie 2009), unul dintre cei mai mari duhovnici contemporani, expoziția va prezenta pe simeze fotografii vechi din colecția Mănăstirii Brâncoveanu, precum și fotografii recente realizate de Dorin Berian, Ioan Gînscă, Ovidiu Man, Ovidiu Muraru, Horea Preja, Andrei Rosetti, Pantelimon Șușnea și Serafim Vuc. Expoziția va mai cuprinde texte reprezentative din cuvântările părintelui, precum și un panou interactiv pe care vizitatorii vor putea expune fotografii personale cu părintele Teofil.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 3 martie 2011, ora 18:00, în Catacomba Librăriei Humanitas, Cluj-Napoca, iar curatorul expoziției este pr. Ioan Gînscă.

Părintele Teofil s-a născut la 3 martie 1929, într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele Ioan. La 1 aprilie 1953 ia hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni este călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și primește numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă ce se traduce cu ‘iubitor de Dumnezeu’. Părintele Teofil a avut o bogată activitate duhovnicească atât la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, dar și în întreaga țară. Din 1992 părintele a început să răspundă invitaților și să participe în aproape toate orașele importante din România la conferințe duhovnicești, de obicei în perioada Postului Mare sau în perioada Postului Crăciunului.

Prin mutarea la cele veșnice, părintele Teofil a lăsat o moștenire impresionantă întrupată în viața sa, în cuvintele sale, în cele 40 de cărți ale părintelui, în înregistrările cu predici, conferințe sau interviuri realizate în ultimii 20 de ani, conform comunicatului de presă dedicat evenimentului.

Eu cum sunt, sunt împlinit, nu mai trebuie să am ceva ca să mă împlinesc, sunt mulțumit cu cât este. Știu că alții au mai mult, știu că alții pot mai mult, mă bucur că pot ei și ce nu pot eu, nu mă deranjează cu nimic pentru că viața nu se trăiește prin comparație și nici nu doresc să am ceva ce nu pot avea. Nu eu am venit pe lumea aceasta cu voința mea în situația aceasta de știrbire, de îngrădire; nu eu o să hotărăsc ceea ce urmează în cealaltă vreme a vieții mele și în veșnicie. Vreau ce vrea Dumnezeu cu mine!

Pr. Teofil Părăian

Comentarii Facebook


Știri recente