Expoziție de cruci la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de marți, 13 septembrie 2011, în ajunul Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei au organizat vernisajul expoziției „Motivul Crucii în arta populară tradițională românească”. Evenimetul s-a desfășurat la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea și este deschis publicului larg cu prilejul hramului mănăstirii, după cum a precizat părintele Silviu Dobai.

În cadrul expoziției, doamna conf. univ. dr. Angela Paveliuc-Olariu, doctor în Istoia Artei Populare, coordonator al departamentului Tradiții din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, președinta de onoare a Asociației Femeilor Ortodoxe din Iași și părintele Cosmin Pop, preot paroh al mai multor sate românești din Ungaria, și-au prezentat colecțiile de cruci.

Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei la manifestare, părintele prot. prof. Radu Rus, vicar eparhial, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei: „este o mare bucurie să organizăm această expoziție deoarece Sfânta Cruce este semnul biruinței vieții asupra morții, a iubirii Mântuitorului Iisus Hristos față de noi, oamenii, simbolul poporului nostru încă de la naștere sa”.

Vernisajul cuprinde exponate neprețuite care pun în valoare eleganta tradiție a poporului român, dar și valoarea unui creator, deoarece în cadrul expoziției sunt prezentate și cruci sculptate în lemn, lucrate toate manual din lemn de nuc, stejar sau fag. „Cu două lucrări am participat la ediția a 16-a a Festivalului „Ieslea din Betleem” ce a avut loc la Budapsta” a declarat părintele Cosmin Pop.

Această expoziție este o colecție care cuprinde diferite genuri de creație, începând cu prelucarea lemnului și continuând cu ouă încondeiate, ștergare și obiecte de ceramică. Toată colecția este realizată în așa fel încât să pună în valoare motivul Crucii, prezent pe toate obiectele prezentate aici. „Avem o colecție de cruci și crucifixe, aceste troițe mici, lucrate cu o măiestrie deosebită, o adevărată dantelărie în lemn. Sunt lucrate în lemn de paltin și plop. De aemenea, mai avem o colecție de tipare de cruci pentru colivă”, a declarat doamna dr. Angela Paveliuc-Olariu.

Expoziția se desfășoară pe parcursul a trei zile, până în data de 16 septembrie, după care ea va fi prezentată la Budapesta, în cadrul comunității românești din capitala Ungariei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…