Pentru o luna, Muzeul National Tehnic ‘Prof. Ing. Dimitrie Leonida’ situat in Parcul Carol din Capitala gazduieste inedita expozitie ‘Clopotul – limbaj universal’, dedicata unuia dintre cele mai vechi mijloace de comunicare ale omenirii, informeaza Rompres. Clopote cu cele mai variate forme, dimensiuni si destinatii, unele atestate in secolele V-II i.Hr., altele de ultima generatie, provenind din toate colturile lumii, obiecte din colectii particulare celebre sau apartinand patrimoniului Muzeului Municipiului Bucuresti, Muzeului Taranului Roman, Muzeului Tarii Fagarasului, Patriarhiei Romane s.a., se constituie intr-o expozitie. Piesa centrala a expozitiei este ansamblul de clopote ale firmei austriece Grassmayr, nume cu o traditie de cateva sute de ani, fondata la 1599 , care si-a construit renumele prin turnarea celebrelor clopote din Tirol, veritabile instrumente muzicale, care prin structura complexa si reteta secreta de turnare poate genera pana la 50 de tonalitati diferite. Expozitia mai include, de asemenea, diversele tipuri de clopote folosite de cultele religioase din mai toata lumea, faze din tehnologia de producere a clopotelor, precum si imagini fotografice ale celor mai celebre clopote de pe mapamond.
Patriarhul Teofil: Așteptăm cu nerăbdare să slujim împreună pentru a promova unitatea comuniunii noastre
Patriarhul Teofil a Ierusalimului a transmis o scrisoare deschisă cu prilejul împlinirii unui an de la întâlnirea care a avut loc la Amman, Iordania, de „dragul unității Bisericilor Ortodoxe Locale”. „După două zile de rugăciune…
Patrimoniul bucureştean digitalizat: Va fi realizat un circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR
Consilierii generali ai capitalei au adoptat vineri un proiect care vizează digitalizarea patrimoniului bucureştean, prin realizarea unui circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR, anunţă Agerpres. Proiectul presupune instalarea unor însemne descriptive împreună cu un…
Un preot, cel mai mare fan al naţionalei de rugby | „Vine la meciuri, ne spovedeşte, ne împărtăşeşte”, spune preşedintele FRR
Părintele Gabriel Cazacu este unul dintre cei mai înflăcăraţi suporteri ai echipei naţionale de rugby. Nu ratează confrunătrile „Stejarilor” şi are locul lui în tribună la fiecare meci al naţionalei. Preotul slujeşte în Biserica Parc…
Smiley despre Schitul Prodromu: Locul acela îți oferă liniște
Smiley a vorbit în cadrul unui podcast realizat de producătorul Damian Drăghici despre cât de mult apreciază Schitul românesc Prodromu, despre muzică, credința în Dumnezeu și bucuriile vieții. „Te îndepărtezi de lumea asta gălăgioasă Artistul,…
73 de ani de la moartea Patriarhului Nicodim, un „slujitor al slovelor, iar nu numai al altarului”
În data 27 februarie 1948 trecea la cele veșnice al doilea patriarh al României, Nicodim Munteanu. În mod inspirat, scriitorul Cezar Petrescu l-a numit, pentru activitatea sa cărturărească, un „slujitor al slovelor, iar nu numai…