Episcopia Dunării de Jos, în colaborare cu Muzeul de Istorie și cu Biblioteca „V.A. Urechia” din Galați, a organizat astăzi, 21 noiembrie 2008, vernisajul expoziției de carte națională veche, intitulată „500 de ani de la apariția primei cărți tipărite în România”. Manifestarea, găzduită de sediul Muzeului „Casa Colecțiilor” din Galați, s-a bucurat de prezența unor importante personalități culturale, printre care s-au numărat Dan Zamfirescu și Radu Șt. Vergatti. Totodată, expoziția vine să întregească circuitul manifestărilor din anul jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii, Eparhia de la Galați oferind în acest sens un important fond de carte liturgică și biblică. La evenimentul de astăzi a participat și Preasfințitul Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos, care a adresat un mesaj celor prezenți, subliniind faptul că „prima carte în care degetul lui Dumnezeu a scris Cuvântul este Maica Domnului. Ea este cartea cea vie, pomenită astăzi de Biserică.” În continuare cuvântului, chiriarhul locului a mai precizat că „Biserica Ortodoxă Română deține de cinci secole cel mai mare tezaur al cărților sacre de patrimoniu, lucru care denotă în primul rând larga respirație europeană a culturii românești, iar în al doilea rând arată că din cult și din cărțile de cult s-a născut cultura la noi”. Ierarhul Dunării de Jos și-a încheiat alocuțiunea evidențiind proveniența cărților expuse: „Aceste cărți aparțin în majoritate arhivelor parohiilor modeste de la țară, unde oameni simpli le-au adunat, oameni care se pot numi pe drept cuvânt ctitori de cultură sfântă.”
Seminariști bucureșteni au cunoscut-o pe Aurelia Bălan Mihailovici și au aflat despre „Secretul bine păzit”: Latina Prisca
Istoricul literar Aurelia Bălan Mihailovici a avut joi o întâlnire cu elevii seminariști din București la Biserica „Sfântul Elefterie” – Nou, Paraclis Patriarhal. În cadrul evenimentului, Aurelia Bălan Mihailovici, în vârstă de 87 de ani,…
România și Republica Moldova: Parohiile din proiectul Eco-Inițiative serbează Ora Pământului
Parohiile din proiectul Eco-Inițiative al Patriarhiei Române serbează sâmbătă Ora Pământului prin activități de conștientizare a comunităților cu privire la nevoia de protejare a mediului. Preoții, ca lideri ai comunității, și grupurile de tineri din…
Mitropolitul Petru: Biserica nu este indiferentă față de oameni, Biserica fără oameni nu este Biserică
„Biserica nu este indiferentă față de oameni, Biserica fără oameni nu este Biserică”, a afirmat joi Mitropolitul Petru al Basarabiei la simpozionul organizat la Chişinău. Simpozionul științific „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise,…
Martirii identității românești din Peninsula Balcanică pomeniți în România și Albania
Societatea de Cultură Macedo-Română a organizat joi, la Biserica Mavrogheni din Capitală, un parastas în memoria Părintelui Haralambie Balamace și a tuturor martirilor români din Balcani. Slujba a fost oficiată în prezența reprezentanților asociațiilor aromânilor…
Studenții de la artă sacră din București și-au expus lucrările în Grecia: Mitropolitul Demetriadei prezent la vernisaj
Studenții secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din București și-au prezentat lucrările într-o expoziție organizată în Volos, Grecia. La vernisarea expoziției de icoane a participat Mitropolitul Ignatie al Demetriadei. Vernisajul a avut loc…