Expoziție de artă și cultură ortodoxă din cinci mănăstiri moldave la Muzeul Satului

La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București are loc, în perioada 28 octombrie-27 noiembrie 2009, expoziția „Mărturii de artă și cultură ortodoxă din mănăstiri reprezentative ale Arhiepiscopiei Iașilor: Văratec, Bistrița, Secu, Pângărați și Vorona, secolele XVI-XIX”, informează cotidianul „Ziarul Lumina’. Expoziția al cărei vernisaj a avut loc joi, 29 octombrie 2009, se desfășoară în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, având binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În cadrul expoziției sunt prezentate Mănăstirile Văratec, Bistrița, Secu, Pângărați și Vorona, din Arhiepiscopia Iașilor. Cele cinci mănăstiri au fost alese pentru că sunt amplasate în preajma unor păduri sau unor zone rurale. Acesta a fost criteriul după care Muzeul Satului a ales să prezinte aceste lăcașuri de închinăciune în cadrul expoziției. Bucureștenii pot vedea piese reprezentative din secolele XVI-XIX ale artei ecleziastice românești. „Au fost expuse în primul rând icoane, argintărie, textile și cărți. Este un fond de reprezentativitate națională. Timp de o lună de zile expoziția este la dispoziția publicului Muzeului Satului”, a spus dr. Sebastian Duicu de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

În urmă cu 13 ani a fost inițiat, de către dr. Sebastian Duicu, un program de punere în valoare a patrimoniului religios, intitulat „Capitalele Țării Românești și scaunele arhivlădicești”. Programul a început la Câmpulung Muscel și a continuat la Târgoviște și București. Bucureștiul a fost reprezentat de manuscrisele deținute de biblioteca Sfântului Sinod. Pentru prima dată acestea au părăsit clădirea Sfântului Sinod, fiind cuprinse într-o expoziție. IPS Teofan, pe atunci Mitropolitul Olteniei, a văzut această expoziție și a fost impresionat. De aceea, Înalt Preasfinția Sa a venit cu ideea ca expoziția să fie văzută și la Craiova. După ce IPS Teofan a ajuns Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, programul s-a extins și astfel a fost inițiată această expoziție cu obiecte de artă și cultură din Moldova. „Expoziția se adresează mai ales celor care nu pot ajunge la sfintele mănăstiri din Moldova. Așa cum adesea sfintele moaște ale sfinților sunt purtate în pelerinaj, tot la fel pot merge și icoanele sau obiectele dintr-o zonă a țării în alta, pentru a arăta celor care sunt dispuși să le vadă că avem un tezaur inestimabil de credință, dar și de cultură și de artă. Puțini sunt acei care vizitează bisericile și mănăstirile pentru valoarea artistică, pentru că oamenii merg de obicei să se roage. Sperăm ca cei care vor vedea aceste icoane și obiecte să le perceapă cu altă simțire”, a mai adăugat dr. Sebastian Duicu.

Vernisajul expoziției „Mărturii de artă și cultură ortodoxă din cinci mănăstiri reprezentative ale Arhiepiscopiei Iașilor: Văratec, Bistrița, Secu, Pângărați și Vorona, secolele XVI-XIX” a avut loc pe 28 octombrie 2009. La acest eveniment au participat 13 ierarhi ai Bisericii noastre. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a amintit în cuvântul său faptul că „icoana, potirul, candela sunt obiecte care își au locul în biserică”. „Ele au fost făurite, au fost create pentru a-i ajuta pe arhierei, preoți, călugări sau credincioși să se apropie de Dumnezeu. Dacă între timp acestea au devenit și obiecte de artă, pe lângă scopul lor liturgic, cu atât mai bine, adăugându-se ceva la valoarea inițială fundamentală”, a spus IPS Teofan. Au mai fost susținute alocuțiuni de către prof. univ. dr. Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Satului, academicianul Răzvan Theodorescu, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național Vasile Timiș și de dr. Sebastian Duicu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…