Expoziție de artă bisericească la Tulcea

Cu binecuvântarea PS Visarion, Episcopul Tulcii, în perioada 30 martie – 30 aprilie este deschisă expoziția ‘Învierea Domnului în culorile Dobrogei’, informează Ziarul Lumina. Cu acest prilej sunt expuse 22 de icoane aparținând unor pictori foarte cunoscuți, precum și mai multe Sfinte Evanghelii.

Această manifestare organizată de Episcopia Tulcii se înscrie în programul acțiunilor cultural-artistice și patrimoniale desfășurate în această eparhie, dedicate Anului omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești, fiind primul eveniment major din 2010 și al doilea de acest gen care are loc aici.

Icoane vechi din colecțiile bisericilor din zonă

Expoziția se desfășoară în foaierul Bibliotecii Județene ‘Panait Cerna’ din Tulcea și cuprinde 22 de icoane de secol 18-20 reprezentând Învierea Domnului în cele două tipuri iconografice ortodoxe: Pogorârea la iad și Femeile mironosițe la mormânt, precum și în tipul iconografic de influență apuseană: Iisus ieșind din mormânt. Expoziția cuprinde și un stand în care sunt oferite vizitatorilor mai multe Sfinte Evanghelii în redactare română și slavonă, datate sec. XIX – XX, cu frumoase reprezentări ale Învierii Domnului în ferecături metalice, lucrate manual de artiști localnici necunoscuți.

Pentru iubitorii de artă din Tulcea sunt expuse, pentru prima dată, icoane zugrăvite pe lemn, pânză sau metal, de către renumiții artiști dobrogeni, precum Enache Cardaș, primul pictor dobrogean atestat prin documente, cu studii de specialitate în Italia, la Florența, Geo Cardaș și alți pictori. Piesele provin atât din colecția Centrului Eparhial Tulcea, cât și din bisericile parohiale ale protoieriilor Tulcea, Babadag și Niculițel.

Exponatele au oglindit minunea minunilor

Deschiderea oficială a expoziției a avut loc marți, 30 martie, iar în deschiderea vernisajului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, care a și binecuvântat desfășurarea acestei expoziții, a menționat că scopul acestei expoziții este de a marca anul Simbolului de credință niceo-constantinopolitan și de a sublinia importanța sărbătorilor pascale: ‘Am adunat, iată, câteva exponate, icoane ale Învierii Domnului, Sfinte Evanghelii și alte obiecte de cult care oglindesc această minune a minunilor, care oglindesc faptul măreț al Învierii care s-a petrecut în urmă cu 2000 de ani în cetatea sfântă a Ierusalimului. Icoanele acestea simbolizează prezența reală a Mântuitorului Iisus Hristos, simbolizează venirea Lui în mijlocul nostru, cum a venit în mijlocul ucenicilor chiar în dimineața Învierii și prind contur și în sufletul fiecăruia dintre noi’.

La inaugurare au mai luat cuvântul domnul Ovidiu Ghionu, director al Bibliotecii Județene ‘Panait Cerna’, în calitate de coorganizator și gazdă a expoziției, domnul Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, doamna Axenia Hogea, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Tulcea și Părintele Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii. (pr. Felix NECULAI și Silviu-Anton LUPU)

Comentarii Facebook


Știri recente