Expoziția „Veșminte pentru îngeri” la Catedrala din Timișoara

La Muzeul de Artă Religioasă veche din incinta Catedralei mitropolitane din Timișoara a avut loc pe 5 octombrie 2010 vernisajul expoziției de grafică și obiect cu titlul „Veșminte pentru îngeri”, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Acest eveniment reprezintă lucrarea de doctorat profesional al profesoarei Carmen Matei, de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, coordonatorul științific al acestei lucrări fiind prof. univ. dr. Rodica Vârtaciu de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Deschiderea expoziției a fost făcută de prof. univ. dr. Ioan Iovan, critic și istoric de artă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara. Din partea Mitropoliei Banatului, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Nicolae a participat pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei. „Titlul acestei expoziții vine să completeze lucrarea începută de dna prof. Carmen Matei care aduce în atenție lumea îngerilor. În acest sens fiecare om poate să observe în lucrările sale apropierea față de îngeri și totodată purtarea de grijă a îngerului păzitor. Artista menționează permanent că nu poți să exprimi întotdeauna ceea ce simți atunci când începi să croiești veșminte pentru îngeri. Fiecare exponat, lucrat din carton și hârtie albă, semnifică puritatea îngerească. Asemenea și noi, oamenii, avem nevoie de cât mai multe fapte bune pentru a ne apropia de curățenia lumii spirituale”, a declarat părintele Zaharia Pereș.

Apropiere de tărâmul îngerilor

Dintre temele abordate de autoare în lucrările prezentate, menționăm: Veșmântul laic și veșmântul liturgic – mozaicuri, broderii manuscrise miniate; Arhitectura spațiului angelic – dimensiunile ierarhizării angelice la Sfântul Dionisie Areopagitul; Îngerii în viziunea artiștilor laici. ‘În această expoziție m-am apropiat de tărâmul îngerilor deschizând un dialog cu aceste minunate făpturi îmbrăcate deja înaintea venirii noastre pe pământ cu frumusețea spiritului și haina desăvârșirii. Este o aventură dificilă căci întâmpini necunoscutul și încerci să-i delimitezi ‘ființa’ prin formă, culoare, valoare, volum și armonie. Spectaculozitatea veșmântului devine formula magică pentru repertoriul vestimentar angelic. Cu bucurie și recunoștință voi continua’, a mărturisit Carmen Matei.

Expoziția „Veșminte pentru îngeri” este deschisă până mâine, 8 octombrie.

Artistul plastic Carmen Matei a absolvit Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în anul 1977, sub îndrumarea prof. univ. dr. Doina Hordovan.

Comentarii Facebook


Știri recente