Expoziția Prin acest semn vei învinge la Galeria Horeb a bisericii clujene Sfântul Ilie

O expoziție dedicată Sfinților Împărați Constantin și Elena a fost vernisată marți seara la galeria Horeb de la subsolul bisericii cu hramul „Sfântul Ilie” din cartierul clujean Mărăști, informează radiorenasterea.ro

Expoziția intitulată generic Cosmogonie reunește lucrări ale artistului Onisim Colta, prof. univ. la Facultatea „Aurel Vlaicu” din Arad și președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Arad. Aceasta va fi reprezentată pe simezele galeriei Horeb în doi pași, o primă expoziție, cea care a fost vernisată aseară la galeria Horeb, reunește aproximativ 35 de lucrări care ilustrează tema genezei, a martirajului, dar și a libertății prin credință, fiind numită „Prin acest semn vei învinge”. Lucrările vor putea fi admirate de iubitorii de artă timp de 3 săptămâni la galeria Horeb de pe strada Târnavelor nr. 4.

Cea de a doua expoziție va reuni peste 30 de lucrări ale aceluiași artist cu tema „Scara” și va putea fi admirată de doritori în perioada 18-30 iunie la Galeria de artă de la subsolul Bisericii „Sfântul Ilie” din cartierul clujean Mărăști.

Vernisajul primei expoziții a avut loc marți 21 mai 2013, de la ora 19 în prezența a zeci de iubitori de artă, personalități ale mediului cultural clujean, precum și a artistului Onisim Colta. În cadrul evenimentului Pr. Vasile Istrate, parohul Bisericii „Sfântul Ilie”, cel care a înființat galeria de artă, a prezentat în cuvântul de deschidere o scurtă biografie a artistului Onisim Colta, ilustrând că majoritatea creațiilor sale au un sens recuperator, orientându-se spre recuperarea sacrului în opera de artă, spre recuperarea reperelor fundamentale, astfel se explică temele religioase regăsite în majoritatea lucrărilor sale. O altă preocupare a artistului este recuperarea ideii de centru, unde centrul în viziunea lui Onisim Colta îl reprezintă Iisus Hristos.

Potrivit Părintelui Vasile Istrate acest drum spre centrul constituie un proiect ce a început în urmă cu trei ani, când a fost inaugurată această galerie de artă, având menirea de a aduce arta mai aproape de biserică. Expoziția vernisată aseară este cea de a noua, dintr-un mai lung șir de 11expoziții, ce își propun să aducă în fața publicului acest drum spre centru, care este Mântuitorul Hristos. În continuare Florin Gherasim, curatorul galeriei Horeb le-a prezentat celor prezenți expoziția „Prin acest semn vei învinge” ce a fost vernisată, ilustrând mesajul fiecărei lucrări în parte. În finalul discursurilor artistul Onisim Colta i-a felicitat pe părintele Vasile Istrate și pe Florin Gherasim pentru inițiativa de a deschide o galerie de artă la subsolul unei biserici și a spus că a rămas plăcut impresionat de acest proiect cultural artistic și de grija pe care biserica o arată față de actul artistic în general.

Comentarii Facebook


Știri recente