Expoziția micilor iconari din Urziceni

Micii iconari de la Cercul de Pictură „Sfântul Apostol Luca” al Protoieriei Urziceni și-au expus primele lucrări în cadrul unei expoziții vernisate astăzi, 28 februarie, în sala „Constantin Brâncuși” a Hotelului Hilton din Capitală, după cum ne informează „Ziarul Lumina”.

Vernisajul expoziției „Prima mea icoană”, organizată de Protopopiatul Urziceni în parteneriat cu Asociația socio-culturală „Matei Basarab” a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor și Hotelul Hilton, a fost pentru cei 20 de copii care frecventează cursurile de iconografie din cadrul Cercului de Pictură „Sfântul Apostol Luca” al Protoieriei Urziceni, momentul care a încununat un an de dăruire și perseverență în învățarea meșteșugului de iconar. Cele 80 de lucrări realizate fie pe lemn, fie pe sticlă, au fost apreciate astăzi de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, dar și de către numeroși oameni de cultură, preoți sau simpli vizitatori. Alături de icoanele copiilor, vizitatorii au putut admira și o expoziție de carte, cu ultimele apariții editoriale din domeniul religios și cultural, din Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

„Cercul de Pictură «Sfântul Apostol Luca» a fost înființat cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la inițiativa părintelui protopop Bogdan Ionuț Stancu la 1 noiembrie 2009, pentru a-i ajuta și iniția pe copiii talentați în arta picturii bizantine. Cele 80 de icoane expuse au fost realizate în decursul unui an, iar această expoziție este pentru ei o recompensă și, totodată, și un motiv de încurajare. Expoziția se numește «Prima mea icoană» deoarece, pe de o parte, sunt expuse primele icoane realizate de ei, iar pe de altă parte, pentru că cercul nostru de pictură se află sub ocrotirea Sfântului Apostol Luca, cel care a pictat prima icoană a Maicii Domnului cu Pruncul. Din acest motiv, primele lor icoane reprezintă pe Maica Domnului și pe Mântuitorul Iisus Hristos”, a declarat Victorița Berbec, coordonatorul Cercului de Pictură „Sfântul Apostol Luca”.

Între lucrările expuse, au putut fi admirate două icoane distinse cu premiile I și al III-lea la Olimpiada națională de meșteșuguri artistice tradiționale de la Sibiu – ediția 2010, realizate de elevele Ana Beatrice Bătărigă și Maria Alina Aldea, care s-au afirmat și în cadrul unor concursuri internaționale. Prezente la eveniment, cele două tinere au oferit mici demonstrații de pictură vizitatorilor curioși să vadă cum se realizează o icoană în stil bizantin.

Un model care urmează a fi multiplicat

Cele 80 de lucrări ale micilor iconari au fost expuse pe 11 decembrie 2010 și la Casa de Cultură a Municipiului Urziceni. Datorită succesului de care se bucură, modelul cercului de pictură urmează a fi multiplicat în Protopopiatul Urziceni, și la nivelul parohiilor. Prima parohie care va găzdui o filială a Cercului de Pictură „Sfântul Apostol Luca” va fi cea din localitatea Roșiori. Cursurile de pictură vor fi implementate la nivelul grupului parohial de cateheză, cu ajutorul doamnei Brândușa Bătărigă, directorul școlii din localitate, care frecventează cursurile Cercului de Pictură a Protopopiatului Urziceni de aproape un an.

„Întâi am asistat să văd cum lucrează copiii mei, pictura fiind și una din pasiunile mele, și mi-am dorit să-i învăț să picteze și pe copiii din Roșiori, acolo unde sunt profesoară. Am descoperit mulți copii talentați în grupul parohial de cateheză, pe care vrem să-i învățăm, pe lângă cunoștințele religioase și culturale, și meșteșugul picturii de icoane, ca o completare a urcușului lor duhovnicesc. Deocamdată sunt singurul adult care a participat la aceste cursuri dar mai sunt multe alte doamne preotese sau profesoare care și-au exprimat dorința de a multiplica acest model de cerc la nivelul mai multor localități”, a declarat Brândușa Bătărigă, directorul școlii din Roșiori.

Comentarii Facebook


Știri recente