Expoziția de miniaturi și icoane „Lumină din Lumină” la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Galata din Iași

În Galeria de artă sacră a Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Iași a avut loc, în urmă cu două zile, vernisajul expoziției de miniaturi și icoane ‘Lumină din Lumină’, ediția a VI-a. Evenimentul a deschis seria manifestărilor din cadrul Simpozionului ‘Hristos, Calea, Adevărul și Viața’, ediția a XIV-a, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Galata din Iași, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ a Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași și cu Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design a Universității de Arte ‘George Enescu’ din Iași, a organizat joi seara vernisajul expoziției de miniaturi și icoane ‘Lumină din Lumină’. Studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași au fost prezenți în Galeria de artă sacră a Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ cu miniaturi, iar cei de la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design au expus icoane și mostre ale unor lucrări din laboratorul de restaurare. Vernisajul expoziției ‘Lumină din Lumină’ este prima activitate din cadrul celei de-a XIV-a ediții a Simpozionului ‘Hristos, Calea, Adevărul și Viața’ (2-4 decembrie) al cărui subiect de discuție din acest an este ‘Mărturisirea și trăirea credinței’, temă ce se înscrie în seria manifestărilor Anului omagial al Crezului ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. ‘Încurajăm artiștii să aibă o relație cu Dumnezeu, pe care să o exprime prin icoană’

În deschiderea manifestării, părintele paroh Mircea Stoleriu a explicat că arta, poezia și cântul religios reprezintă o mărturisire a credinței. ‘Expoziția are o unitate tematică pentru că vizează sacrul. Arta picturii presupune o muncă foarte grea și cere o răbdare deosebită. Cel care creează muncește foarte mult. Cel care realizează o icoană este solicitat să fie un foarte bun desenator și să caute să creeze o armonie cromatică. Toate acestea sunt o posibilitate ca un artist să se formeze și să fie el însuși un om valoros. Ne bucurăm că aici noi încurajăm artiștii să aibă o relație cu Dumnezeu pe care să o exprime prin icoană’, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Prof. dr. Nicoleta Melniciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și-a exprimat bucuria pentru faptul că expoziția ‘Lumină din Lumină’ are loc de patru ani, în colaborare cu Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași. ‘Pentru noi este foarte importantă colaborarea cu Universitatea de Arte. Secția de Conservare-restaurare carte-document de la facultatea noastră încearcă să reînvie miniatura bisericească și miniatura religioasă. Arta miniaturii are rădăcini adânci în Moldova, încă din sec. al XIV-lea, la Mănăstirile Neamț, Sucevița și Dragomirna’, a amintit prof. dr. Nicoleta Melniciuc.

La final, Corul ‘Sfântul Ioan Cucuzel’, dirijat de Gabriel Corolea, a susținut un concert de colinde.

Simpozionul de la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Galata din Iași a continuat aseară cu o întâlnire a elevilor și studenților, intitulată ‘Tinerii, mărturisitori și trăitori ai credinței’. Astăzi, de la ora 17:00, va avea loc dezbaterea cu tema ‘Mărturisirea și trăirea credinței’ la care vor participa preoți și profesori din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente