Expoziția de fotografie „Memorie și spiritualitate” la Centrul Cultural Francez din Iași

Centrul Cultural Francez din Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a organizat vineri, 6 noiembrie 2009, vernisajul expoziției de fotografie „Memorie și spiritualitate”, de Lucian Muntean, în cadrul Proiectului „Decretul 410 – izgonirea din rai”. Evenimentul a fost urmat de o prezentare de fotografii realizate în Mănăstirile Agapia și Sihăstria, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

În perioada 6-7 noiembrie, Centrul Cultural Francez (CCF) din Iași a pregătit un dublu eveniment fotografic: vernisajul expoziției de fotografie „Memorie și spiritualitate”, de Lucian Muntean, și organizarea unei noi sesiuni a Atelierului de fotografie cu tema: „Fotografia documentară”. În deschiderea vernisajului, Dan Daia, asistent cultural al CCF Iași, a explicat celor prezenți în ce a constat Decretul 410 și care au fost consecințele aplicării acestuia. A urmat alocuțiunea lui Lucian Muntean, fotograf al cotidianului „Adevărul”, care a apreciat faptul că a fost invitat să colaboreze în cadrul Proiectului „Decretul 410 – izgonirea din rai”, urmând ca mai apoi să povestească ieșenilor prezenți la vernisaj câteva din impresiile sale în urma documentărilor la Mănăstirile Agapia, Văratec și Sihăstria. „Mi s-a părut interesant faptul că maicile și călugării care au suferit în urma Decretului 410, chiar dacă povesteau niște lucruri teribile care li s-au întâmplat, priveau totul ca pe o încercare a credinței de la Dumnezeu. Monahii și monahiile nu au făcut declarații acuzatoare și nu au povestit cele prin care au trecut cu ură. Tocmai acesta este un exercițiu care îți dă ocazia să-ți mărturisești credința în Dumnezeu. Vizitându-i în chiliile lor, am observat că monahii aveau amenajate mai multe icoane așezate asemănător cu cele din biserici”, a mărturisit Lucian Muntean.

Expoziția ce aparține lui Lucian Muntean face parte din Proiectul „Decretul 410 – izgonirea din rai”, care presupune realizarea, de către Dan Daia, a șapte mărturii audio despre evenimentul istoric ce a afectat profund mănăstirile din România. La sfârșitul anului 1959, Guvernul de la București votează un decret special – Decretul 410. Prin litera sa erau excluși din mănăstiri toți călugării mai tineri de 55 de ani și toate maicile de până în 50. Documentarul audio „Decretul 410 – izgonirea din rai” va relua, pe parcursul a șapte episoade, tot atâtea „felii de viață” surprinse în imagini de către fotograful Lucian Muntean. În perioada următoare va fi lansat site-ul www.decretul410.ro, care dorește să reunească cât mai multe informații despre Decretul 410 și despre cei care au avut de suferit de pe urma acestuia. „Implicarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în acest proiect este esențială mai ales pentru faptul că am primit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. IPS Teofan este legat de anul 1959, pentru că este anul în care s-a născut. În același timp, apropiați ai Înalt Preasfinției Sale au avut de suferit de pe urma Decretului din 1959. Pe parcursul deplasărilor noastre în câteva din mănăstirile nemțene, pentru a realiza interviurile necesare, am fost însoțiți de arhim. lect. dr. Emilian Nica, exarhul mănăstirilor din județul Iași și Episcopul-Vicar ales al Episcopiei Râmnicului. Fără sprijinul sfinției sale nu puteam realiza prima parte a documentării”, ne-a spus Dan Daia. Sâmbătă, 7 noiembrie, Lucian Muntean a animat Atelierul de fotografie împărtășind publicului ieșean experiența sa de mai bine de 10 ani în domeniul fotografiei documentare. Expoziția „Memorie și spiritualitate” va putea fi vizitată până pe 30 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente