Expoziția Bisericile Tămâioare din Oltenia de Nord la Biserica Toți Sfinții din Râmnicu Vâlcea

Începând cu data de 25 decembrie, în perioada sărbătorilor de iarnă, la Biserica „Toți Sfinții” din Municipiul Râmnicu-Vâlcea, poate fi vizionată expoziția „Tămâioarele-biserici din Oltenia de Nord”, reprezentând biserici-monument istoric din județul Vâlcea, potrivit arhiram.ro.

Ținutul Vâlcii a rămas atașat tradiției pe care s-a rezemat în toate timpurile istoriei sale romanitatea și deslușește, mai bine decât oricare altul, miraculoasa noastră etnogeneză: ,,ortodoxia noastră latină și latinitatea noastră ortodoxă”, afirmă Acad. Răzvan Theodorescu.

Expoziția de la biserica „Toți Sfinții” se dorește o conștientizare a faptului că păstrarea acestei moșteniri este o responsabilitate nu doar a unui grup restrâns de specialiști, ci o responsabilitate a fiecăruia dintre noi, a întregii comunități pentru că ele sunt bunuri cu valoare de patrimoniu național și universal.

Amenajată într-un cadru neconvențional, expoziția este pentru râmniceni, dar și pentru cei ce vizitează în această perioadă orașul de sub poalele Capelei, un ghid al monumentelor medievale din Oltenia – un tezaur cultural și istoric valoros, încă nedescoperit de marea majoritate a publicului larg. Ea oferă vizitatorilor și pelerinilor posibilitatea de a admira arta epocii brâncovenești, prin fotografii care surprind acele crâmpeie de istorie și cultură ce s-au încăpățânat a dăinui până astăzi, împlinind într-un anume fel nevoile spirituale și culturale ale lumii actuale.

Inițiativa expoziției aparține Rectoratului Academiei de Studii Economice, reprezentat de Prof. Univ. Dr. Ion Gh. Roșca, Rectorul instituției, și firmei Eurogama Invest, prin director general Gabriel Niculescu, care au dorit să facă publică cercetarea efectuată de doctorand Grațiela Grigoriu asupra bisericilor post-brâncovenești din Județul Vâlcea.

Biserica „Toți Sfinții”, integrată organic în toate sferele vieții orașului, se adaugă, prin proiecte și inițiative sale, comorilor de arhitectură religioasă ale Râmnicului, răsplătind cucernicia și cuvioșia locuitorilor săi. Parteneriatul dintre Biserica „Toți Sfinții” și Primăria Râmnicu-Vâlcea a început să dea roade prin promovarea inițiativelor celor care iubesc frumusețea sufletului credincios și atașamentul față de așezămintele născute și crescute din credință și dărnicie.

Comentarii Facebook


Știri recente