Expoziția „Arhetipuri bizantine. Prezențe istorice”, la Muzeul Etnografic din Cluj

În seara zilei de 21 iulie 2014, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, a fost inaugurată expoziția „Arhetipuri bizantine. Prezențe istorice” care cuprinde icoane pe lemn și pe sticlă, miniaturi și lucrări de grafică, dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni. Au expus artiștii plastici: Teodora Roșca, Sorin Albu, scriitoarea Flavia Teoc și membrii ai Grupului „Sf. Ioan Damaschin”.

Arhetipul sfântului militar în istorie

Expoziția s-a structurat pe două linii: pe de o parte, cea legată de data prăznuirii Sfinților Martiri Brâncoveni și a icoanei nefăcută de mână omenească a Chipului Mântuitorului Iisus Hristos, iar pe de altă parte, reprezentarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, care a fost un centru simbolic al acesteia. Din punct de vedere istoric, expoziția a fost îndreptată spre Sfinții Martiri Brâncoveni, iar pe de altă parte către cercetările făcute de scriitoarea Flavia Teoc asupra varegului, reprezentat prin linia cavalerului nordic încreștinat, a regelui Harald, care făcea parte din garda varegă bizantină de la Constantinopol.

„Scopul expoziției noastre a fost să îi omagiem pe Sfinții Martiri Brâncoveni”, a declarat Teodora Roșca.

Brâncovenii au mers până la capăt cu mărturisirea lor

Potrivit Radio Renașterea, la vernisajul expoziției a fost prezent și ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Fiind o expoziție dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni, Înaltpreasfinția Sa a subliniat în deschidere, cât de important este să îi luăm drept exemplu, pe acești martiri ai neamului românesc: „Brâncovenii au mers până în capăt cu mărturisirea, dându-și viața pentru Crezul lor. De aceea, pe bună dreptate, în anul acesta îi privim cu drag, ne uităm în sus la modelul lor și încercăm și îi imităm, atâta cât putem. Aduceți-vă aminte de Sfinții Brâncoveni! Aduceți-vă aminte de înaintașii voștri, băgați bine de seamă, cum și-au încheiat viața și urmați-le credința. Și-au încheiat viața mărturisind, mărturisind pe Domnul nostru Iisus Hristos, care dă sens tuturor lucrurilor”.

Spre finalul vernisajului, a avut loc și un moment muzical bizantin, interpretat de artistul Sorin Albu alături de câțiva membri ai Grupului „Sf. Ioan Damaschin”. Cu această ocazie, cei prezenți au putut vedea cum se cântă la psaltirion, intrument caracteristic muzicii bizantine.

Expoziția „Arhetipuri bizantine. Prezențe istorice” poate fi văzută până în data de 3 august.

Comentarii Facebook


Știri recente