Exclusivitate: Interviu cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Interviu acordat de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in exclusivitate postului de radio Trinitas, in Duminica Infricosatoarei Judecati (a lasatului sec de carne), cu prilejul oficierii Sfintei Liturghii la Biserica ‘Sf. Spiridon – Nou’, din Bucuresti (interviul a fost realizat inainte de inceperea slujbei Sfintei Liturghii):

IPS Daniel: Domnul sa ne binecuvinteze! In primul rand, prin aceasta Sfanta Liturghie aducem recunostinta, multumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii Ortodoxe Romane de lungul timpului si in special in perioada de 120 de ani de autocefalie, 80 de ani de patriarhat si 55 de ani de slujire arhiereasca sau episcopala a PF Patriarh Teoctist. In al doilea rand, rugam pe Hristos Domnul, pe Sfanta Treime si pe toti sfintii in frunte cu Maica Domnului sa ne ajute, ca si de acum inainte sa lucram pentru binele Bisericii, pentru mantuirea oamenilor si pentru slava Prea Sfintei Treimi. Este o zi de mare insemnatate istorica, de bucurie multa si in acelasi timp se exprima comuniunea Bisericii noastre pe plan ecumenic universal, prin faptul ca Liturghia este prezidata de Sanctitatea Sa, Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, impreuna cu Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane. Aceasta sarbatoare de astazi are atat semnificatii pentru noi in Romania cat si pe planul comuniunii noastre fratesti cu ortodoxia universala.

Reporter: Inalt Prea Sfintia voastra, Sfanta Liturghie de astazi este oficiata de un sobor impresionant de ierarhi. Aceasta are o semnificatie aparte in contextul sarbatoririi evenimentelor despre care ati amintit?

IPS Daniel: Pe langa cei trei ierarhi care il insotesc pe Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic, sunt peste 30 de ierarhi romani care slujesc si reprezinta eparhiile din tara de la noi, dar si pe romanii din strainatate, pentru ca avem aici prezenta Inalt Prea Sfintitului Serafim al Germaniei si al Europei Centrale si pe Inalt Prea Sfintitul Nicolae din SUA si Canada, PS Sofronie din Canada si PS Daniil Partosanu, care este loctiitor de episcop pentru romanii din Banatul sarbesc, deci din Serbia si Muntenegru. Deci avem o reprezentare a tuturor romanilor din tara, dar si din afara tarii. Este prezent si IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, deci e vorba de o comuniune romaneasca ortodoxa din tara si din strainatate si in acelasi timp ecumenica-universala cu ortodoxia intreaga.

Reporter: Cum ati resimtit in mod personal aniversarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, ajuns la 55 de ani de slujire arhiereasca?

IPS Daniel: Arhieria este o chemare sfanta, o raspundere, o responsabilitate deosebita. Atunci cand raspundem acestei chemari si cultivam cu multa responsabilitate si cu multa daruire de sine harul acesta al arhieriei, Biserica intreaga se bucura si vede ca arhieria, slujirea episcopala este un dar de la Dumnezeu pentru Biserica sa, pentru mantuirea oamenilor.

(Interviu realizat de Diac. Nicolae Dima)

Comentarii Facebook


Știri recente