EXCLUSIVITATE – Interviu cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, despre sinaxa staretilor si staretelor, organizata la manastirea Neamt

La centrul Social-Cultural ‘Sfantul Paisie’ se deruleaza astazi si maine lucrarile sinaxei steretilor si staretelor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Aceasta intrunire este prezidata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La lucrari participa si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Sunt prezenti, de asemenea, toti staretii si staretele manastirilor din cele patru eparhii componente ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a acordat un interviu in exclusivitate postului de radio TRINITAS. Interviul a fost realizat de Pr. Dumitru Paduraru.

Pr. D-tru Paduraru: IPS Voastra, spuneti-ne prin ce se particularizeaza sinaxa din acest an, de la Centrul ‘Sf. Paisie de la Neamt’, de la m-rea Neamt?

IPS Daniel : In primul rand, aceasta este prima sinaxa din ultimii 15 ani, si se pare ca este prima sinaxa din ultimii 50 de ani, pentru ca nu s-au mai tinut sinaxe de mult timp in aceasta Mitropolie si ceea ce este mai imbucurator este ca acest tip de sinaxa, adica o sinaxa, o intrunire a staretilor si a staretelor din toata Mitropolia, a fost aprobata de Sfantul Sinod ca o regula, ca o ritmicitate, la propunerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, ca cel putin o data la 3 ani, staretii si staretele din fiecare Mitropolie sa se intalneasca, pentru a discuta probleme de interes comun. Noi suntem prima sinaxa monahala mitropolitana si din acest punct de vedere credem ca este si o mare raspundere comuna, nu numai a fiecarei eparhii, ci si a tuturor eprhiilor, grupate pe mitropolii, din Patriarhia Romana, ca viata monahala sa fie imbunatatita, atat din punct de vedere spiritual-liturgic, cat si din punct de vedere al disciplinei si al administratiei bunurilor bisericesti si din punct de vedere al protectiei monumentelor istorice. Deci, este vorba de o etapa noua in care am intrat, si anume in aceea a libertatii responsabile. In primii 15 ani s-au construit multe lacasuri de cult, s-au infiintat si reinfiintat multe manastiri si schituri, cu mult entuziasm. Acum entuziasmul s-a mai diminuat, datorita migratiei, dar ne aflam intr-o faza in care trebuie consolidata viata monahala; nu doar extinsa, ci si consolidata. De aceea sinaxele sunt importante, in fiecare eparhie anual si o data la 3 ani in fiecare mitropolie.

Pr. D-tru Paduraru: Au sosit astazi, aici, la sinaxa, aproape 150 de stareti si maici starete, care traiesc cu gandul ca n-au venit doar la o simpla sedinta, la un lucru formal. Care sunt asteptarile IPS Voastre vis-a-vis de aceasta consfatuire?

IPS Daniel: In primul rand, asa cum am spus in cuvantul de deschidere, scopurile principale sau majore ale acestei Sinaxe monahale mitropolitane sunt intensificarea comuniunii fratesti intre manastirile din diferite eparhii, apoi intarirea disciplinei din manastire, dintre manastiri si in afara manastirilor, urmata de cooperarea practica in ceea ce priveste gospodarirea manastirilor si organizarea operei social-filantropice in manastiri, in favoarea populatiei, care e din ce in ce mai saraca, mai dezorientata. Deci, aceste dimensiuni: comuniunea, coresponsabilitate, cooperare practica si disciplina filantropica sunt liniile directoare ale intrunirii, iar noi asteptam ca aceasta Sinaxa sa fie un inceput bun, sa se cunoasca mai bine staretii si staretele, pentru ca sunt foarte multe noi manastiri infiintate. Dupa cum ati observat, media de varsta este de 40 de ani, daca nu chiar mai mica. Deci, 80% dintre staretii si starete sunt tineri. E nevoie de consultare, de ajutorare, de consfatuire, de indrumare. Nu e suficient doar entuziasmul, ci e necesara si responsabilitatea, e necesara invatarea din experienta altora si chiar corectarea reciproca, frateasca, atunci cand este nevoie. Deci, noi consideram ca aceasta Sinaxa contribuie la o cunoastere mai buna a staretilor si a staretelor din diferite eparhii, la o cooperare mai practica, mai intensa, mai ales in cazurile din acestea, cum sunt sinistratii, dar si in alte cazuri, cum este vorba de saracie, de ajutorarea celor care sunt bolnavi s.a.m.d. Deci, am zice intarirea comuniunii fratesti si cooperarea practica sunt doua coordonate majore care intensificate si continuate.

Pr. D-tru Paduraru: Se poate pune consfatuirea de astazi, Sinaxa de astazi, sub patronajul a doi sfinti romani, Sf. Teodora de la Sihla si Sf. Ioan Iacob de la Neamt?

IPS Daniel: Credem ca am putea vorbi de trei sau patru sfinti romani care patroneaza aceasta Sinaxa. In primul rand, Sinaxa are loc in recent inauguratul Centru cultural ‘Sf. Cuv. Paisie de le Neamt’, care a trait in sec. XVIII si in timpul caruia manastirea Neamt a devenit cea mai mare scoala de spiritualitate ortodoxa din intreg Orientul crestin. Aici, aproape 1.000 de calugari, de 23 de etnii diferite, s-au adunat, si prin rugaciunea lui Iisus si prin viata intensa duhovniceasca au creat miscarea filocalica din sec. XVIII, care a inoit viata duhovniceasca nu numai a romanilor, ci si a credinciosilor ortodocsi rusi, ucrainieni, si chiar bulgari si greci. Deci, Centul acesta ‘Sf. Cuv. Paisie de la Neamt’, care acum adaposteste aceasta intrunire a noastra este un semn al binecuvantarii si ocrotirii monahismului nostru prin rugaciunile Sfantului Cuvios Paisie. Faptul ca aceasta Sinaxa are loc in zilele de 3 si 4 august, inainte de sarbatoarea pomenirii Sf. Ioan Iacob, in data de 5 august, si a Sf. Cuv. Teodora de la Sihla, in data de 7 august, intre ele fiind marea sarbatoare a Schimbarii la Fata a Domnului, care este o sarbatoare isihasta, o sarbatoare specific monahala, ne arata ca aceasta intrunire se afla si sub ocrotirea sfintilor romani Ioan Iacob de la Neamt si Sf. Cuv. Teodora de la Sihla, mai ales ca Sf. Teodora de la Sihla chiar s-a nascut aici, in zona Neamt, in satul Vanatori. As adauga si un al patrulea mare sfant, pe Sf. Voievod Stefan cel Mare, pentru ca rugaciunile de dimineata si seara noi le facem in biserica ctitorita de Sf. Voievod Stefan cel Mare si, deci, acesti trei sfinti, dintre care doi monahi, o monahie si un voievod, sunt ocrotitorii principali, sustinatorii si inspiratorii, prin rugaciunile lor, ai Sinaxei monahale mitropolitane din aceste zile.

Pr. D-tru Paduraru: In cateva cuvinte, cum ati sintetiza Sinaxa din acest an. Care ar fi, sa spunem, motto-ul consfatuirii?

IPS Daniel: As spune in trei cuvinte: comuniune frateasca, coresponsabilitate pastorala si cooperare social-filantropica.

Pr. D-tru Paduraru: Va multumim mult.

IPS Daniel: Sanatate si bucurie!

Comentarii Facebook


Știri recente