Examenul de competență profesională la seminariile teologice din Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Elevii seminariilor teologice din țară susțin la sfârșitul clasei a XII-a examenul de competență profesională. La seminariile teologice din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, examenul de competență profesională s-a desfășurat luna trecută, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși urmând să organizeze acest examen pe 9 iunie 2009.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, lucrările de atestat au fost susținute în perioada 25-27 mai 2009 de trei clase de absolvenți, două clase la cursurile de zi și o clasă la Secția Teologie pastorală pentru monahi. La aceste examene s-au înscris 55 de absolvenți. Ei au prezentat lucrări scrise la disciplinele Teologie dogmatică și Studii biblice. Pe 26 mai, seminariștii au susținut examen oral la disciplinele Omiletică-Catehetică, Tipic-Liturgică și Muzică. „Am constatat că, pe lângă pregătirea teoretică, seminariștii au ajuns și la un anume grad de maturizare duhovnicească”, a declarat pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț.

Lucrările de atestat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Piatra Neamț au fost susținute în perioada 4-5 mai 2009. Comisia de evaluare, prezidată de pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic de la Piatra Neamț, l-a avut ca vicepreședinte pe pr. lect. univ. dr. Mihai Vizitiu, în calitate de delegat eparhial. Pe 5 mai s-au desfășurat probele practice la disciplinele Tipic bisericesc-Liturgică, Muzică bisericească și Predică și cateheză. La acest examen s-au înscris 17 elevi, fiind promovat de 16 dintre ei.

Profesori de la Facultatea de Teologie din Iași, în comisiile de examinare

Lucrările de atestat de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Botoșani au fost susținute de elevii de la Secția Teologie pastorală (28 de elevi) și Patrimoniu (25 de elevi), în perioada 18-19 mai 2009. La ambele secții au fost respinși câte doi candidați. Din comisia de examinare, condusă de pr. Grigore Diaconu, directorul seminarului, a făcut parte și prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob de la Neamț” din Dorohoi au susținut lucrarea de competență profesională în perioada 18-19 mai 2009. În prima zi s-au susținut lucrările scrise și proba orală la disciplina Catehetică-Omiletică, iar a doua zi – probele Liturgică, respectiv Muzică. Delegatul Centrului Eparhial Iași a fost pr. conf. univ. dr. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. „Examenul de competență, la care au participat 18 elevi, le permite seminariștilor să se înscrie în rândul slujitorilor Bisericii și, totodată, le conferă posibilitatea de a deveni voluntari în diferite acțiuni sociale, caritative, misionare”, a spus pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic din Dorohoi.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, 26 de seminariști au susținut luni, 1 iunie 2009, atestatul la Secția Teologie pastorală și 21 de elevi – la Secția Patrimoniu. Comisia a fost formată din profesori de la Seminarul Teologic din Iași și a fost condusă de pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul seminarului. La Secția Teologie pastorală, elevii au susținut o temă de specialitate, subiectele fiind de Teologie dogmatică și Teologie biblică și o probă practică la Liturgică, Muzică bisericească și Predică și cateheză.

La Huși, examenul de competență profesională se va desfășura săptămâna viitoare

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Roman, examenul de competență profesională a fost susținut de 25 de elevi din clasa a XII-a și de 14 elevi de la frecvență redusă. Lucrările de atestat au fost prezentate pe 26 mai 2009, iar proba orală a avut loc pe 27 mai, la disciplinele Catehetică-Omiletică, Muzică bisericească, Tipic bisericesc-Liturgică. După cum ne-a relatat pr. prof. Ioan Bârliba, directorul seminarului, comisia de examinare a fost formată din profesorii seminarului.

Elevii Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava au susținut lucrările de atestat în perioada 29-30 mai 2009. Pe 29 mai au avut loc probele practice la Omiletică-Catehetică, Tipic bisericesc-Liturgică și Muzică bisericească, iar pe 30 mai au fost susținute lucrările de specialitate din Dogmatică și Studiul Vechiului și Noului Testament. Cei 29 de candidați înscriși au promovat lucrarea de atestat. Comisia de examinare a fost condusă de pr. prof. Ion Popovici, directorul seminarului.

Lucrările de atestat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși vor fi susținute la disciplina Dogmatică de 16 elevi din clasa a XII-a și vor avea loc marți, 9 iunie 2009. Comisia de examinare va fi prezidată de PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor, alături de diac. Andrei Dragoș Zagan, directorul seminarului.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente