Examenul de competență profesională la seminariile teologice din Arhiepiscopia Iașilor

Elevii de la patru seminarii din Arhiepiscopia Iașilor au susținut, de la mijlocul acestei luni, examenul de certificare a competențelor profesionale pentru fiecare secție absolvită, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Atestatul a avut o comisie formată din profesori din cadrul seminariilor și un delegat de la Centrul eparhial Iași.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț s-a desfășurat ieri atestatul de competență profesională pentru pictură. Cei 27 de elevi de la secția Patrimoniu cultural au realizat cinci panouri cu scene din viața Mântuitorului. Seminariștii au fost grupați în echipe de câte cinci. După cum ne-a explicat prof. Dan Țârdea, panourile pictate în tehnica tempera cu emulsie de lemn vor împodobi un spațiu din cadrul seminarului. Delegatul Înalt Preasfințitului Părinte Teo-fan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost pr. lect. dr. Mihai Vizitiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași s-a desfășurat examenul de atestare a competențelor profesionale pentru elevii de la secția Teologie pastorală și Patrimoniu cultural. La prima secție s-au înscris și au absolvit 33 de seminariști, iar la cea de-a doua, cei 22 de absolvenți, pe lângă o lucrare de cunoștințe teologice, au avut de pregătit o icoană pe care au realizat-o în perioada precedentă. Delegatul Mitropolitului Moldovei și Bucovinei a fost pr. prof. drd Bogdan Racu, referent în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. ‘Elevii s-au pregătit intens și au tratat cu multă seriozitate acest examen’, a declarat pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul seminarului ieșean.

În zilele de 16 și 17 mai 2011, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Botoșani a avut loc examenul de certificare a competențelor profesionale pentru 47 de absolvenți (27 de la secția Teologie pastorală și 20 de la Teologie Patrimoniu). Comisia care i-a examinat pe seminariști a fost aprobată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. Delegatul Înalt Preasfințitului Teofan a fost pr. lect. dr Ilie Melniciuc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

Tot în primele două zile ale acestei săptămâni, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ din Dorohoi a avut loc examenul de certificare a competențelor profesionale pentru elevii din clasa a XII-a, promoția 2011. Delegatul Înalt Preasfințitului Teofan a fost pr. lect. dr Alexăndrel Barnea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. Cei 20 de elevi înscriși au susținut probe la trei discipline, fiind declarați admiși.

Examenul de certificare a competențelor profesionale la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfinții Împ. Constantin și Elena’ din Piatra Neamț a fost susținut în perioada 12-13 mai. S-au prezentat 16 elevi, care au fost declarați admiși de comisia de evaluare. După cum ne-a relatat pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul instituției, delegatul Înalt Preasfințitului Teofan în comisia de evaluare a fost pr. prof. dr Ioan C. Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente