Examenul de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Bucureștilor

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada februarie-martie 2010, în Arhiepiscopia Bucureștilor s-a desfășurat concursul de capacitate preoțească. La examenul din această sesiune s-au înscris 89 de candidați proveniți dintre mireni, precum și 32 de monahi din mănăstirile importante ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Examenul de capacitate s-a desfășurat în mai multe etape. După depunerea dosarelor în perioada 22 februarie – 5 martie, a urmat examenul psihologic la 16 martie, iar proba scrisă și cea orală s-au desfășurat luni și marți.

Bibliografia obligatorie pentru candidați a fost ‘Îndrumătorul administrativ bisericesc’ sau ‘Ghidul practic pentru examenul de capacitate preoțească. Administrarea parohiei și a mănăstirii’, iar media generală de promovare a acestui examen este minimum 7, informează „Ziarul Lumina”.

La acest examen s-au înscris 89 de candidați, absolvenți de studii teologice universitare, dar la proba psihologică s-au prezentat 82, iar la cea scrisă 80, dintre ei promovând doar 48.

Ultima probă a examenului, cea orală, avut loc ieri, comisia de examinare fiind condusă de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Părintelui Patriarh.

‘Un element aparte, de o importanță deosebită în cadrul acestei examinări, e testarea psihologică a candidaților. Preoții trebuie să lucreze cu diferite categorii de credincioși, de aceea trebuie să fie apți din punct de vedere psihologic și deplin sănătoși. Dacă au anumite probleme psihice, acestea le pot afecta, pe parcurs, misiunea pe care o vor desfășura. Cei care nu l-au promovat sunt declarați inapți pentru desfășurarea unor activități pastoral-misionare și sunt îndrumați să se orienteze către alte activități, pentru a fi de folos lor și celor din jurul lor, ca nu cumva să-și greșească drumul în viață și ca să nu dezorienteze și pe alții. Examenul de capacitate preoțească este o probă de maturitate. Unii dintre candidați au valorificat, dar alții au neglijat darurile și talanții cu care i-a înzestrat Dumnezeu. Acest examen nu este nicidecum o formalitate, iar candidații îl tratează cu foarte multă seriozitate. De aceea, transmitem tuturor celor ce doresc să se înscrie la examenul de capacitate să-l abordeze cu seriozitate, fiindcă îi va ajuta pe viitor și se vor putea implica în diverse activități pastoral-misionare. Pregătirea teologică nu încetează cu terminarea studiilor, ci trebuie să fie una continuă’, ne-a declarat părintele Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

‘Eficacitatea acestui examen se regăsește în misiunea Bisericii în societate’

La acest examen s-au înscris, pe lângă candidații proveniți dintre mireni, și 32 de monahi din mănăstirile importante ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, prezentându-se 30 și promovând proba scrisă 20 dintre aceștia.

‘Acest examen este foarte important deoarece reflectă calitatea cunoștințelor acumulate în timpul studiilor, iar rezultatele îi certifică pe candidați sau îi recomandă pentru această slujire. Această verificare este cu atât mai importantă cu cât slujirea preoțească din vremea noastră este mult diferită de cea dinainte de 1989. Preotul dar și ieromonahul din mănăstire trebuie să răspundă mai multor provocări. Oamenii care vin la mănăstire provin din medii diferite și de aceea slujitorii mănăstirii trebuie să fie pregătiți pentru a răspunde la toate întrebările lor. Așadar, eficacitatea susținerii acestui examen se regăsește în misiunea Bisericii în societate’, ne-a spus părintele Arhim. Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Două sesiuni de examene

George Topală, un tânăr absolvent de studii teologice, care dorește să devină slujitor al Sfântului Altar, ne-a vorbit, de asemenea, despre importanța acestui examen pentru viitoarea misiune a tinerilor teologi: ‘Examenul de capacitate preoțească, pe lângă faptul că este un examen obligatoriu pentru a intra în slujirea preoțească, este o noutate în privința învățăturii legate de misiunea Bisericii și de actualitatea în desfășurarea acesteia. Am învățat pentru acest examen lucruri folositoare atât pentru viitoarea muncă și slujire a preotului cât și pentru credincioși. Chiar dacă nu aș ajunge preot, cred că aceste cunoștințe îmi vor fi de mare ajutor.’

Examenul de capacitate preoțească se desfășoară în două sesiuni, cea de primăvară, în martie, și cea de toamnă, în septembrie, iar candidații au posibilitatea să se pregătească în vederea susținerii acestui examen și, după aceea, a candidării pentru ocuparea unui post vacant din Arhiepiscopia Bucureștilor. Examenul are valabilitate un an de zile, perioadă în care candidatul care l-a promovat își poate depune dosarul de candidatură ori de câte ori sunt scoase la concurs posturi vacante.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…