Examenul de capacitate preoteasca din Arhiepiscopia Iasilor s-a incheiat

Absolventii Seminariilor Teologice sau ai Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor au sustinut in aceste zile examenul de capacitate preoteasca. Examenul, incheiat astazi, s-a desfasurat la Centrul Social-Cultural ‘Sf. Paisie de la Neamt’ din incinta Manastirii Neamt. Mai multe informatii despre candidatii care au participat la examenul de capacitate ne-a oferit pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘In acest an au fost depuse 75 de dosare, si anume 29 de licentiati si 46 absolventi de Seminar. Retinem faptul ca din totalul acesta de 75 de candidati, 15 au fost monahi. Din totalul de 75 de dosare, 12 au fost respinse din cauza ca nu au avut recomandari favorabile din partea instituiilor de invatamant’.

De asemenea, parintele Mihai Vizitiu ne-a vorbit si despre comisia de examinare si despre procentul de promovabilitate din acest an la examenul de capacitate: ‘Au promovat acest examen 58 de candidati. Comisia de examen a fost prezidata de catre IPS Parinte Mitropolit Daniel, iar din comisie au facut parte: vicar Varlaam Merticaru, arhim. Emilian Nica si pr. Mihai Vizitiu, toti trei cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, asa cum cere hotararea Sf. Sinod’.

Examenul de capacitate titularizeaza pe candidat pe postul vacant de preot pentru o anumita parohie. Despre repartitia la parohii ne-a vorbit tot pr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Dupa finalizarea acestui examen, in ordinea mediilor obtinute, candidatii au fost prezenti pentru repartitia la parohiile vacante, date pentru numiri, si care au fost anuntate cel putin cu o luna de zile inainte, ele fiind afisate si la Centrul eparhial, si aici pe perioada examenului, incat toti candidatii au putut sa ia cunostinta de parohiile vacante existente in momentul de fata’.

Comentarii Facebook


Știri recente